Beceki na Le Manu do nove pobede u sezoni

MotoGP | 09:14 15.05.2023.

Ovog vikenda je vožena jubilarna, hiljadita MotoGP trka, a čast da na njoj ostvari pobedu pripala je Marku Becekiju.

Italijan je do trijumfa stigao nakon prava drame u koju su bili uključeni Maverik Vinjales i Frančesko Banjaja.

Iako je startovao s pol pozicije, aktuelnog šampiona su već u prvoj krivini pretekli Mark Markes i Džek Miler. Pobednik sprint trke, Horhe Martin, pokušao da ih prođe, ali se Španac i Australijanac nisu dali.


Na početku drugog kruga, Miler, koji je na istom mestu padom završio nastup na sprintu, je pokušavao da izbije na čelo, napadajući Markesa. U tome je u jednom trenutku i uspeo, ali je as Repsol Honde imao speman odgovor i vratio se na vodeću poziciju.

Na početku trećeg kruga je Miler uspeo da pretekne Markesa i da zadrži vođstvo. Istovremeno, Vinjales probijao na čelu. Prošao je Luku Marinija i izbio na četvrto mesto, ali je potom njegov nastup dramatično završen.

U krivini 9 je došlo do sudara s Banjajom, što je za rezultat imalo kraj trke za obojicu. Užasan scenario i za jednog i za drugog, jer se činilo da bi mogli da se bore za najviši plasman. To nije bio jedini incident, jer Aleks Markes nešto kasnije udario Marinija. Oba vozača su tako završila nastup na Le Manu.

U borbi za drugo mesto, Beceki je odgurnuo Marka Markesa van staze u devetom krugu. Kažnjen je pozicijom niže, ali ga to nije sprečilo da dva kruga kasnije povede. Nekoliko krivina kasnije, i Markes je uspeo da prođe Milera i dođe na drugo mesto, željan da napadne mladog Italijana.

Međutim, nije imao odgovor za Becekija, a pobednik trke u Argentini je počeo da uvećava svoje vođstvo. Do 16. kruga je imao 1,8 sekundi prednosti, a Milera - koji se očigledno mučio - prošli su Martin, Žoan Zarko i odlični Augusto Fernandes.

U 17. krugu ga je prošao i Aleš Espargaro.

Osam krugova pre kraja kraja, Miler je odvezao svoj najbruži krug na trci, dok je Bred Binder dobio kaznu nakon preticanja Australijanca.

Beceki je sedam krugova pre kraja vodio više od 3 sekunde, dokse bitka za drugo mesto zahuktavala. Martin je napadao Markesa, ali je iskusni vozač nije dao.

Markes je zatim ponovo odoleo Martinu, šest krugova pre kraja, iako je njihova borba omogućila Zarku da im se polako približi.

Trka se za Milera završila tri kruga pre kraja, nakon pada u sektoru jedan. U tom momentu je bio sedmi.

Dajući sve od sebe da zadrži Martina, Markesov otpor je konačno slomljen padom. Tako je Martin stigao do druge pozicije, a Zarko do svog drugog podijuma u sezoni.

Naredna trka na programu je u Italiji, 11. juna.

POREDAK VOZAČA:

1. Frančesko Banjaja - 94
2. Marko Beceki - 93
3. Brad Binder - 81
4. Horhe Martin - 80
5. Žoan Zarko - 66
6. Luka Marini - 54
7. Maverik Vinjales - 49
8. Fabio Kvartararo - 49
9. Džek Miler - 49
10. Aleks Rins - 47

POREDAK PROIZVOÐAČA:

1. Ducati - 174
2. KTM - 103
3. Aprilia - 80
4. Honda - 73
5. Yamaha - 58

POREDAK TIMOVA:

1. VR46 - 147
2. Pramac Racing - 146
3. Red Bull KTM - 130
4. Ducati Lenovo - 104
5. Aprilia - 91
6. Monster Energy Yamaha - 89
7. LCR Honda - 68
8. Gresini Racing - 66
9. GasGas Tech3 - 37
10. RNF - 28
11. Repsol Honda - 17

Tagovi: Yamaha, gasgas, aprilia, ducati, honda, ktm, motogp