Binder oduševio u subotu, Beceki dominirao u nedelju

MotoGP | 09:59 03.04.2023.

Iza nas je vikend u Argentini, tokom kog nije manjkalo uzbuđenja na stazi. Pa da krenemo redom.

U subotu je na programu bila sprint trka, koju je s pol pozicije počeo Aleks Markes. Međutim, Španac je brzo izgubio čelnu poziciju, jer ga je pretekao Morbideli, ali je uspeo da se vrati u vođstvo.

Mir je ponovo sprint trku završio u prvom krugu, nakon još jedne individualne greške. Pažnju je privukao Bred Binder, koji je trku počeo iz petog reda, ali je uspeo da se probije do prve tri pozicijhe. Onda je napao Markesa, da bi u trećem krugu preuzeo vođstvo od Morbidelija.

Iako nije uvećavao prednost, Binder je ostao na liderskoj poziciji, dok je iza njega besnela žestoka borba u kojoj je učestvovao veliki broj vozača.

Marko Beceki se ubrzo izdvojio i prišao blizu Binderu, ali je Južnoafrikanac uspeo da se odbrani i stigne do pobede.

Marko Beceki je odličnu formu pokazao i u nedelju, kada je ubedljivo stigao do svog prvog trijumfa u karijeri, ujedno i prve pobede za Rosijev VR46 tim u premijernoj klasi.

Pokušao je na početku Morbideli da udrži korak, ali nije uspeo, pa su ga prošli i Aleks Markes i Frančesko Banjaja. Nakon kontakta s Vinjalesom, Binder je pao u krivini br. 5. Horor vikend se nastavio za Fabija Kvartarara, koji je nakon kontakta s Nakagamijem pao na 16. Mesto.

Na čelu, Markes i Banjaja nisu imali odgovor na Becekijevu odličnu vožnju. Vođstvo koje u nekoliko početnih krugova bilo 6 desetinki se uvećalo na preko 2,5 sekundu krajem devetog kruga.

Pokušao je Banjaja da stigne do drugog mesta u osmom krugu, ali je Aleks Markes odmah odgovorio. Ipak, uspeo je Italijan da izbije da drugu poziciju, ali mu je pad u krivini br. 13 pokvario računicu. Uspeo je da se vrati na motocikl, ali daleko od bilo kakve borbe za dobar plasman.

Morbideli, Markes i Zarko su se borili za mesta na podijumu. Na kraju je Zarko uspešno nadmudrio svoje rivale, a treća pozicija je pripala Markesu. Beceki je kontrolisao trku do samog kraja, stigavši do svog prvog trijumfa u šampionatu, u kojem sada vodi ispred svog zemljaka i aktuelnog šampiona, Banjaje.

MotoGP sezona se nastavlja trkom za veliku nagradu SAD, 16. aprila.


POREDAK VOZAČA:

1. Marko Beceki - 50
2. Frančesko Banjaja - 41
3. Žoan Zarko - 35
4. Aleks Markes - 33
5. Maverik Vinjales - 32
6. Džek Miler - 25
7. Horhe Martin - 22
8. Brad Binder - 22
9. Franko Morbideli - 21
10. Fabio Kvartararo - 18

POREDAK PROIZVOÐAČA:

1. Ducati - 71
2. KTM - 38
3. Aprilia - 32
4. Yamaha - 27
5. Honda - 20

POREDAK TIMOVA:

1. VR46 - 65
2. Pramac Racing - 57
3. Red Bull KTM - 47
4. Aprilia - 44
5. Ducati Lenovo - 41
6. Gresini Racing - 39
7. Monster Energy Yamaha - 39
8. LCR Honda - 20
9. Repsol Honda - 12
10. GasGas Tech3 - 8
11. RNF - 5

Tagovi: Yamaha, gasgas, aprilia, ducati, honda, ktm, motogp