Dani Pedrosa ima svog favorita za titulu

MotoGP | 09:40 04.03.2023.

Dani Pedrosa smatra da je Horhe Martin među favoritima za osvajanje titule u predstojećoj sezoni.

Četiri različita vozača iz četiri različita tima su osvajali šampionat u protekle četiri godine - Mark Markes 2019. (Honda), Ðoan Mir 2020. (Suzuki), Fabio Kvartararo 2021. (Yamaha) i Frančesko Banjaja 2022. (Ducati).

Poslednjoj trojici su bile prve titule u premijernoj klasi, a Pedrosa veruje da će se taj trend nastaviti.

"Najlakše bi bilo izabrati jednog od Ducati vozača, jer je to trenutno najstabilniji motocikl u šampionatu", rekao je on za DAZN.

"Ako moram da navedem imena, po onome što sam video u Maleziji, jedan od najboljih vozača bio je Horhe Martin."


"Peko je šampion i pokušaće da odbrani titulu. Prošle godine je pobedio nakon što je napravio mnogo grešaka, nešto što nikada ranije nije viđeno, tako da samo treba da prestane da pravi greške da bi bio bolji."

"Onda je tu Bastijanini koji je veoma odlučan da dokaže svoju vrednost. Imati šampiona pored sebe će ga dodatno motivisati."

"Sva trojica su izuzetno snažni."


"Ne mogu da vam kažem da li je ovogodišnji Ducati bolji od prošlogodišnjeg ili ne, ali ono što je jasno je da su u ovom trenutku superiorni, barem su to pokazali na Sepangu."

"Bio sam na tamo, gledao sam ih u akciji i izgledali su veoma solidno u svim krivinama i na svakom delu staze. Činilo se da im je veoma udobno."

MotoGP kalendar za 2023. sadrži MotoGP sprint trku u svakoj rundi, veliku novinu koja bi mogla da ugrozi šampionsku trku dok se vozači hvataju u koštac sa njom.


Pedrosa, najuspešniji vozač MotoGP-a koji nikada nije osvojio titulu, sada test vozač za KTM, bio je jasan: "Postoje mnoge trke u kojima možete pasti ili se povrediti. Mnogo toga može da se desi što može da vas izbaci iz borbe za titulu."

"Ako izgubite trku zbog povrede, to više nije samo jedna. Ako su uzastopne, možete izgubiti mnogo poena."

Pedrosa veruje da predsezonski test na Sepangu i predstojeći na stazi Portimao neće otkriti ko će od vozača dominirati na startu sezone.

"Mislim da bi moglo doći do promene pozicija", rekao je on. "Redosled kojim su završili poslednji test ili bi mogli da završe sledeći test može biti drugačiji u prvoj, drugoj ili trećoj trci."

"Neki vozači se osećaju ugodnije tokom trkačkog vikenda nego tokom testa. Drugi se uvek dobro snalaze u testiranju, ali u trci, sa atmosferom ili pritiskom, ne znaju kako da naprave dobar rezultat i redosled se menja."


"Važno je da je između prvog i 20. bilo osam ili devet desetinki. Dakle, sa malom greškom ili lošim danom, možete završiti daleko na začelju."

Tagovi: ducati, ktm, motogp