KTM bez pet motocikala u 2024.

MotoGP | 13:40 22.08.2023.

KTM-ova nada da će imati peti motocikala na stazi 2024. je ugašena.

Direktori Dorne Karmelo i Karlos Espeleta rekli su šefovima KTM-a na sastanku u petak da im neće dozvoliti da dodaju dodatni motocikl sledeće sezone.

Sada KTM mora da reši problem sa pet ugovorenih vozača za samo četiri mašine - Džek Miler i Bred Binder su njihov fabrički dvojac, Pol Espargaro i Augusto Fernandes nastupaju za Tech3 GASGAS, dok je Pedru Akosti obećana promocija iz Moto2.


Evo šta je rekao izvršni direktor KTM-a, Štefan Pirer: "Ove godine je pred nama još mnogo trka. Vidite koliko se povreda često dešavaju."

Postoji opcija da se Espargaro ili Fernandes koriste kao test vozači koji može da uđu kao rezerva za KTM fabrički tim ili Tech3 GASGAS u slučaju povrede.

"U današnjem MotoGP formatu sve je više povreda", rekao je Pirer.

"Ali mali broj timova ima probne ili rezervne vozače koji mogu da postignu poene."

"Videli smo koliko je teško Jonasu Folgeru da zameni Pola. Bili smo srećni što je ušao, ali to zapravo nije bila zamena u pravom smislu te reči."

"Dogovorili smo se sa Dornom da će status probnih i rezervnih vozača biti poboljšan i da se kvalitetniji vozači mogu posvetiti ovom zadatku."

S druge strane, član upravnog odbora, Herbert Trunkenpolc je dodao: "Sledeće godine u MotoGP-u će verovatno biti dozvoljeno šest umesto tri pozivnice po proizvođaču."

Pirer je to i potvrdio: "Da, o tome se sada razgovara. Razgovarali smo sa Dornom, u nameri da osiguramo konkurentne zamene vozača u budućnosti?"

KTM posebno pazi na 2025. godinu kada se nadaju da će imati više od četiri motocikla na stazi.

Za sada moraju da procene Espargarov oporavak od užasnih povreda zbog kojih je ostao van staze do devete runde. U Austriji je pokazao tračak svoje sposobnosti.

Debitant Fernandes je takođe impresionirao dovoljno da zasčuži duži boravak u KTM-u.

"Augusto Fernandez je u svojoj prvoj godini u MotoGP-u i dosta obećava", potvrdio je austrijski tim.

"Napravili smo grešku što smo prerano otpisali jednog debitanta. Ne želimo da napravimo tu grešku i drugi put."

"Augusto je svetski šampion u Moto2. On zaslužuje poštenu MotoGP šansu. Definitivno ne želimo da ga izgubimo."

"Takođe je važan, jer ko zna koliko ćemo MotoGP motocikala imati na stazi 2025."

Tagovi: gasgas, ktm, motogp