ver

Letnjoj pauzi je kraj, nek' se spremi Silverstoun

MotoGP | 15:49 04.08.2022.

Nikad duža letnja pauza od pet sedmica je iza nas, a na redu je prva od dve ovomesečne trke - gran pri Velike Britanije.

Meso akcije je svetski poznata staza Silverstoun, visokooktanska i sa puno adrenalina, podjenako voljena u svetu dva i četiri točka.

Prva gran pri trka na ovoj stazi je vožena 1977. godine, a od tada je igralište šampiona. Velika Britanija je tokom godina dala neke od najboljih vozača premijerne klase - Majka Hejlvuda, Džona Sertiza, Fila Rida i Berija Šina.


Silverstoun je kompletno sređen poslednjih godina, u investiciji vrednoj više miliona funti. Nakon promena odrađenih 2010. gdodine, staza je poslala jedna od najbržih u kalendaru, uz brojne pohvale vozača koji uživaju u novom rasporedu.

Dužina staze je 5,9 kilometara, na njoj je 18 krivina, dok je najduži pravac dugačak je 770 metara.

Što se istorije tiče, do 1977. godine i otvaranja Silverstouna, jedina britanska runda je bio Isle of Man TT, koji je bio deo Svetskog šampionata od 1949. do 1976.


Legendarni Ðakomo Agostini je 1972. podigao buru rekavši da se više nikda neće trkati na ostrvu Men, nakon pogibije njegovog prijaelja Ðilberta Parlotija.

Mnogi vozači su se pridružili Agostinijevom bojkotu, pa je nakon 1976. Isle of Man TT izbačen iz kalendara.


Uz Silverstoun, gran pri Velike Britanije se selio na Donington Park, da bi se pomenute 2010. vratio u Nortemptonšir.

Najuspešniji vozač u Velikoj Britaniji, bar kada je MotoGP era u pitanju, je Valentino Rosi. Italijan je ostvario četiri trijumfa, od kojih poslednji 2015, a ima još četiri pobede u ostalim klasama. Četiri pobede ima i Kejsi Stoner, još jedan "penzioner". Prošle godine je na Silverstounu pobedio Fabio Kvartararo, potonji svetski šampion.

Kvalifikacije se voze u subotu, od 15:10 i 15:35, a glavna trka je na programu dan kasnije s početkom od 14:00.

Tagovi: