Petruči uporedio WSBK i MotoGP trke. Koje su teže?

MotoGP | 18:48 30.05.2023.

Danilo Petruči smatra da je MotoGP teži WSBK šampionata, iako ovaj drugi ima jednu trku više po vikendu.

Jedan od dvojice vozača koji su iskusili oba formata otkako je MotoGP dodao sprint trke za 2023., Petruči smatra da je WSBK izgubio u tom duelu jer MotoGP traži da se uvek gura napred.

Petruči je, kao Iker Lekuona, iskusio oba formata, kada je zamenio Bastijaninija na nedavno održanoj velikoj nagradi Francuske u Le Manu.

Petruči je u nedavnom intervjuu objasnio zašto MotoGP pobeđuje u ovoj debati.

"U WSBK imamo tri trke u jednom vikendu, dve u nedelju su manje-više kao Gran pri u MotoGP-u."

"Superbajk trka traje oko 35 minuta, MotoGP trka traje sedam ili osam minuta duže. To nije mnogo. Ali ako već imate 35 minuta iza sebe, onda jeste."


"Onda je ovih skoro deset minuta jako teško. MotoGP sprint je bio u redu za mene, duga trka u Le Manu je bila mnogo teža."

"Posebno sa tempom koji je postavljen. MotoGP trka je teška i duga, a ritam je veoma visok."


Iako oba šampionata imaju najmanje jednu glavnu trku i sprint, razlike su brojne jer WSBK koristi Pirelli gume, a MotoGP Michelin.

Petruči veruje da ovo takođe igra ključnu ulogu jer Pirelli gume nude odlično prianjanje napred, ali se habaju mnogo brže u poređenju sa Michelinovim koji se koriste u MotoGP-u.

"U WSBK-u ponekad čak možemo da koristimo i mekšu zadnju gumu u sprintu", dodao je 32-godišnjak. "Ali takođe morate da znate da su gume na dva šampionata suštinski različite."

"Pirelli guma nudi neverovatnu količinu prianjanja kada je nova, ali onda degradira. Sa Michelin-om možete preći celu distancu."

"To pravi veliku razliku, tako da uvek morate da se trudite u MotoGP-u."

Tagovi: michelin, motogp