ver

Rosi: Zaslužio sam titulu 2015. godine

MotoGP | 09:55 23.01.2023.

Valentino Rosi i dalje smatra da je 2015. trebalo da završi osvajanjem titule šampiona, a i dalje je tužan što je propustio tu priliku.

Horhe Lorenco je te godine osvojio šampionat u finalu sezone, kontroverznoj trci koja je otkrila uzavrela rivalstva.

Rosiju je osvajanje drugog mesta obezbeđivalo titulu, ali je, dok se borio na četvrtom mestu, shvatio da mu njegov najveći rival Mark Markes namerno blokira put i uskraćuje još jedan naslov.

"Malo sam tužan što nisam osvojio desetu titulu", izjavio je Rosi u nedavnom intervjuu.

"Pogotovo zato što mislim da sam to zaslužio zbog svog nivoa i brzine."

"Dva puta sam propustio titulu na poslednjoj trci u sezoni. Zato mislim da sam zaslužio 10."


"Tako je kako je. Mislim da ne mogu da se žalim na neke stvari."

Pored slomljenog srca iz 2015. godine, Rosi je pao na poslednjoj trci sezone 2006. u Valensiji. Rosi je pao i na kraju završio na 13. mestu, omogućivši Nikiju Hejdenu da postane svetski šampion.

Italijan, koji sada ima 43, osvojio je sedam šampionata u premijernoj klasi sa Hondom i Yamahom, plus jednu u kasli 250 kubika i dve u klasi 125 kubika.

Njegove prve nagrade, sa Aprilijom u klasi 125 kubika su jedini uspeh legendarnog Italijana s timom iz svoje zemlje.

Ali potpuno drugačija priča je bila kada je Rosi vozio za Ducati, 2011. i 2012. godine, dve užasne sezone. Nikada više nije osvojio naslov, čak ni kada se vratio u Yamahu.

Rosi je o odlasku u Ducati rekao: "Ne žalim zbog odluke o prelasku u Ducati. Bilo je teško za mene, to je bio veliki izazov. Ja - italijanski vozač, na italijanskom biciklu. Da smo pobedili, ispisali bismo istoriju."

Ducati je prošle godine konačno krunisao svog prvog svetskog šampiona od Kejsija Stonera 2007. Frančesko Banjaja je takođe postao prvi italijanski šampion u premijernoj klasi od Rosijevog trijumfa 2009. godine.

Rosi i te kako ima udela u Banjajinom uspehu, jer je on diplomac VR46 akademije.

Tagovi: