Šta će biti s VR46 timom kada akademija ostane bez vozača?

MotoGP | 10:10 09.03.2023.

VR46 akademija Valentina Rossija se suočava s potencijalnim problemom. Razlog je činjenica da više ne nove vozače, što bi u budućnosti moglo da utiče na MotoGP tim.

Marko Beceki i Luka Marini trenutno brane boje VR46 tima u premijernoj klasi. Njihov kolega sa akademije Frančesko Banjaja je postao šampion MotoGP prošle sezone, dok Franko Morbideli nastupa za Yamahu.

"Momci su postali veliki i jaki"
, rekao je Učio Saluči prošle godine kada je objašnjavao zašto će Rosijeva akademija preusmeriti fokus na svoje elitne vozače umesto na nove talente.

Ali tim Mooney VR46, Ducatijev satelitski tim, je deo premijerne klase kako bi vozače poput Becekija i Mariniji razvio za nivo potreban za mesto u nekoj fabričkoj ekipi.

"Ako bi otišli ​​u drugi tim, to bi mogao biti samo fabrički. U protivnom ne bi menjali sredinu, tako da je naš cilj postignut", rekao je Saluči uoči nove sezone.

"Bilo bi dobro i za njih i za nas - a naš cilj kao satelitskog tima bio bi ostvaren."

Ali šta u slučaju Becekijevog i Marinijevog odlaska? Bez novih talenata koji se razvijaju u VR46 akademiji, šta bi se desilo sa Rosijevim MotoGP timom?

"Nadamo se da će Ćelestino Vijeti zaslužiti da se nađe u MotoGP", rekao je Saluči. "Po mom mišljenju, on će uspeti u tome i naš sledeći kandidat."

21-godišnji Vijeti ulazi u drugu godinu u Moto2 nakon što je prošle sezone završio na sedmom mestu. Ranije je vozio zajedno s Becekijem u srednjoj klasi.

"Kada više ne bude vozača iz akademije, naći ćemo ih na drugom mestu", rekao je Saluči.

"Tim će ići napred."

To znači da ako Rosijev MotoGP tim želi da napreduje u budućnosti, možda će morati da traže ambiciozne i talentovane vozače van Italije - što bi bio veliki prekid dosadašnje prakse.

Saluči je odao počast svoja dva vozača ove sezone: "Marko se dosta oslanja na instikt i uvek daje 110%."

"Luki treba više vremena da sastavi stvari, ali kada uspe, on je mašina. Znam ga od kada je bio u stomaku svoje majke, ali ova karakteristika me je impresionirala još od vremena kada je bio u Moto2."

"Trebalo je vremena da se sve popravi, ali onda je shvatio i nastavio da radi."


"Beceki bi trebalo da bude smireniji u nekim trenucima. U današnjem MotoGP-u talenat nije dovoljan. Ponekad mu se previše žuri, brzo ide, ali ne skuplja sve što bi trebalo."

"I Marini ponekad postane nervozan i izgubi koncentraciju, pa moramo da ga smirujemo."

Tagovi: ducati, rossi, motogp