ver

Petruči spreman za Dakar reli

Ostale moto trke | 10:10 11.11.2021.

KTM je zvanično potvrdio da će Danilo Petruči, koji ovog vikenda u Valensiji završava svoju MotoGP karijeru, voziti na Dakar reliju naredne godine.

 

„Danilov talent i karakter ga čine jednim od retkih vozača za koje verujemo da može da napravi prelaz sa asfalta na dine“, izjavio je Pit Bajrer, direktor KTM-ove moto sport divizije.

 

„Ovo je odlična priča za jednog odličnog momka. Želimo da mu se zahvalimo na profesionalizmu trudu. Sada je vreme za nešto potpuno drugačije.“

 

Petruči, koji za Ducati osvojio deset podijuma i dve pobede pre dolaska u KTM i Tech3, je odličan enduro i motokros vozač i svestan je da će Dakar biti veliki izazov.

 

32-godišnji Italijan je već počeo s pripremama za reli. Nedavno je boravio u Dubaiju, gde je po prvi put vozio po peščanim dinama i to pod budnim okom Ðordija Viladomsa, nekadašnjeg uspešnog takmičara na Dakaru, a sada menadžeru KTM Rally Sport tima. Društvo su mu pravili i budući klupski drugovi, Matijas Valkner, Tobi Prajs i aktuelni pobednik relija, Kevin Benavides.

 

Nakon završetka MotoGP sezone, Petručijeva pažnja biće fokusirana na usavršavanje vozačkih i navigacionih veština. Događaj koji će trajati 14 dana i 8.000 kilometara počinje 1. januara u Saudijskoj Arabiji.

 

„Voziti na Dakaru je za mene ostvarenje sna“, izjavio je Petruči. „Još kao dete sam gledao reli i maštao da se jednog dana nađem tamo.“

 

„Pre svega bih hteo da se zahvalim KTM-u na ovoj prilici. Mislim da ću biti jedini vozač koji je za dva meseca od MotoGP-a prešao put do Dakar relija. Moj cilj je da završim trku i da u njoj uživam.“

 

„Nedavno sam prvi put vozio KTM 450 Rally na testu u Dubaiju, gde sam imao priliku da naučim dosta toga od Valknera, Prajsa i Benavidesa. Jedva čekam da počne reli, znam da će biti naporno, ali biću spreman.“

 

Petručija i njegovog aktuelenog klupskog kolegu, Ikera Lekuonu, će naredne godine u Tech3 timu zameniti debitanti Remi Gardner i Raul Fernandes.

 

Lekuona će 2022. voziti za Hondu u WSBK šampionatu.

Tagovi: