ver

Prodaje se poslednji pobednički motocikl nekadašnjeg šampiona

Strane vesti | 11:00 23.09.2022.

Motocikl na kojem je Beri Šin, dvostruki šampion klase 500 kubika, ostvario svoju poslednju pobedu, naći će se na aukciji u oktobru.

U pitanju je Norton FW02 500, FWD Max tima, na kojem je Šin trijumfovao 2002. godine.

Šin je trijumfovao na drugoj trci "Lenoks Kupa", održanoj na "Gudvud Rivajvl" događaju. Trku je vozio 18 godina nakon povlačenja iz gran pri šampionata, u kojem je osvojio titulu 1976. i 1977. godine.

To je bila treće trka na tom motociklu, a te 2002. godine je dvaput pobedio na Doningtonu. U periodu nakon te dve pobede i poslednje, ostvarene na ovoj mašini, Šinu je dijagnostifikovan rak, od kog je preminuo godinu dana kasnije. U njegovu čast, "Lenoks Kup" je preimenovan u "Memorijalni trofej Berija Šina"To što je motocikl uopšte napravljen je čista sreća. Šin je inžinjera Freda Volmslija pozvao dok je ovaj bio na Mostu, u Češkoj, na trci InCA evropske serije. Poznati britanski inžinjer je brzo vratio u Britaniju, kako bi mašinu spremio na vreme za Gudvud.

Morali su da zamene agregat, jer originalni nije zadovoljavao kriterijume za nastup na Gudvudu. Volmsli je našao jedinicu koju je ranije prodao jednom specijalisti za sređivanje Nortonovih dvotočkaša.FWD Manx Norton će na aukciji imati originalni motor, a od 2002 su zamenjeni prednji točak, viljuške, prenos i zadnja viljuška.

Procenjuje se da bi motocikl mogao da zaradi između 63.000 i 87.000 evra.

Tagovi: