Honda i Yamaha su napredovali, ali i dalje su daleko od vrha

MotoGP | 09:52 27.02.2024.

Sajmon Krafar, nekadašnji gran pri vozač, se brine da odrađena poboljšanja za 2024. možda neće biti dovoljna da se Honda i Yamaha vrate u vrh šampionata.

Nakon tužne godine za oba japanska proizvođača, nova pravila o koncesijama će omogućiti razvojne prednosti za Hondu i Yamahe i time ubrzati njihov povratak u vrh premijerne klase.

Tokom predsezonskog testiranja u Sepangu i Kataru, videli smo neke svetle trenutke.

"U poslednjih nekoliko godina italijanski proizvođači su godinama bili ispred u aerodinamici i elektronici"
, objasnio je Krafar.

"I Honda i Jamaha su išle napred. Poboljšali su svoj motor, i mnogo delova u pogledu šasije i izduvnih gasova."

"Ali verujem da su još uvek par godina u zaostatku. Biće potrebni meseci napornog rada da se situacija promeni."


"Najviše zaostaju na polju elektronike. To je veliki deo onoga što ih sputava. Tako bar ja vidim situaciju. Razumem da se radi o testiranju i da će neki drugi faktori biti važni kada šampionat startuje."


"Uslovi na stazi na dan trke mogu biti presudni i svi vozači će morati da se tome prilagode. To će dati prilike da se nadoknadi vreme. Neće biti isto kao na testu."

"Neki vozači su bolji na testiranjima, a drugima je bitno samo šta se dogodi na trci."


Vozač Yamahe, Fabio Kvartararo, je uglavnom bio zadovoljan napretkom tokom zime i predsezone, iako je upozorio da su i dalje daleko od dominantnog Ducatija.


"Još smo daleko od vrha", rekao je Francuz. "Pred nama je mnogo posla."

"Nadam se da ćemo moći da pronađemo rešenje tokom sezone. Još smo daleko, ali bilo je pozitivnih trenutaka."


Luka Marini, novi vozač Repsol Honde, pozitivno je govorio o razvoju japanskog motocikla, naglasivši da je potrebno naći sopstveni razvojni put, a ne kopirati Ducati.

Ðoan Mir, Marinijev saigrač, otkrio je da je bio prijatno iznenađen svojom Hondom u Kataru nakon što se setio noćne more koju mu je pružila pre godinu dana.

"Pa, iskreno, osećao sam se prilično dobro", rekao je on. "Bili  smo prilično brzi. Posebno u tempu trke sa polovnim gumama."

"Osećao sam se prijatno, a došao sam sa malim očekivanjima. Prošle godine je bilo veoma, veoma teško ostati na motociklu."

"Bio sam iznenađen. Napravili smo dugo željeni pomak."

Tagovi: Yamaha, ducati, honda