Mugen se vraća u moto sport!

Ostale moto trke | 12:06 19.01.2022.

Mugen je izgradio svoju reputaciju modifikacijama uličnih Hondi, a sada će se ponovo okušati u svetu moto trka.

Nakon dvogodišnjeg odsustva iz trkačkog sveta, kompanija će se vratiti na sportsku scenu, takmičenjem u FIM E-Xplorer svetskom šampionatu.

E-Xplorer svetski kup se razlikuje od naizgled sličnih serija, jer kombinuje elemente trial trka i uličnog nadmetanja, a sve to – na električnim motociklima. Tačan format još uvek nije potvrđen, kao ni lokacije trka, ali znamo da će učestvovati 10 timova i 20 vozača, dok će svaki tim imati po jednog ženskog i muškog takmičara.

Očekuju nas prirodne i veštačke prepreke, koje uključuju skakaonice, stepenice, vodu, pa čak i vožnju po zidu.

Mugen i te kako ima iskustva u moto sportu. Kompanija koja je pravno poznata kao M-TEC Company, bila je dominantna sila na čuvenoj trci električnih motocikala na Ostrvu Men, koja je poznata kao TT Zero.

Kompanija koju je osnovao Hirotoši Honda, sin osnivača Honde, Soičiroa Honde, bila je nepobediva na TT Zero, ostvarivši šest uzastopnih pobeda. Za upravlječem Mugen motocikala nalazila su se takva imena kao što su Džon Meginis, Brus Enstej i Gaj Martin.
Dominaciju na prestižnoj trci je Mugenu omogućio Shinden električni motocikl.

Za osam godina, tokom kojih je Mugen nastupao sa ovom mašinom, postignut je veliki tehnološki napredak u segmentu električnih motocikla. Poređenja radi, Shinden osme generacije se od 0 do 100% punio za svega sat i po, dok je baterija na stazi donosila autonomiju od 200 km.

Sa Mugenovim dokazanim mogućnostima u trkačkom svetu, čini se da se možemo nadati dominantnoj ulozi u E-Xplorer svetskom kupu.

Tagovi: honda