Suzuki Hayabusa kao ultimativna enduro mašina

Zanimljivosti | 15:50 01.12.2023.

Suzuki Hayabusa je jedan od najpoznatijih motocikala svih vremena, znan po svojoj ogromnoj kubikaži, podjednako ogromnoj snazi, prepoznatljivoj estetici i, naravno, svom off-road potencijalu.

U redu, možda poslednja tačka nije sasvim tačna, ali upravo je to učinilo da se motocikl dopadne moto jutjuberu Metu Spirsu.

Spirs je ranije uzeo Honda Gold Wing za enduro vožnju, a zatim i brdski uspon; a sa svojom Hayabusom već je napravio dva videa. U prvom ju je, u standardnom obliku, provozao nekim stazama, što se tom prilikom pokazalo fatalinim za samu mašinu.

U drugom video snimku je Spirs modifikovao Hayabusu za off-roud vožnju van puta, dodajući - između ostalog - zaštitu od udara i prokladnije gume.

Sada, Spirs vodi svoju Hayabusu preko još ekstremnijeg terena, preko stenovitih i sušnih predela pustinje Moab u Juti, a posebno preko zloglasne staze Helsgejt (eng. Ðavolja kapija= koja je godinama privlačila off-road avanturiste na dva i četiri točka.

Na ovom snimku se vidi kako se Spirs hvata u koštac sa zastrašujući teren, uključujući ogromne stene i skoro vertikalne uspone, i sve to sa 200 KS na raspolaganju.


Postojale su neke posledice used Spirsovog izbora mašine - naravno - sa nekoliko padova koji su usledili usput, i jedan sa posebno značajnim posledicama po sam motocik, a sve to možete pogledati u video snimku u nastavku.

Tagovi: honda, suzuki, Hel