Akosta: Od starta karijere vozim pod pritiskom

MotoGP | 14:47 19.01.2024.

Pedro Akosta priznaje da je na njega izvršen pritisak čim je kročio u svetski šampionat.

Akosta je postao svetski šampion Moto3 2021. kao debitant i od tada nije razočarao.

Sve to ukazuje na to da se o mladom Špancu razmišlja na drugačiji način od ostalih vozača.

Još uvek tinejdžer, Akosta je već svetski šampion Moto3 i Moto2, a sada i MotoGP vozačza GASGAS Tech 3 KTM.

U nedavnom dokumantarcu, mladi Španac je govorio o karijeri koja je startovala 2021. i o tome kako je pritisak odmah stavljen na njegova ramena.

"Ušao sam u svetsko prvenstvo, i posle sedam trka, već su me zvali svetskim šampionom", priznao je Akosta. "Taj naziv sam morao da zaslužim. Dolaskom u MotoGP, dobio sam fabrički KTM motocikl. Jasno je da nisam tu samo da učim."

"Na kraju krajeva, moj zadatak je bio da pobeđujem. Propustio sam mnoge jednostavne stvari, kao što je uživanje u malom timu koji te postepeno podiže, a ti postižeš svoj prvi podijum."


"Odjednom sam se pojavio u prvenstvu. I odatle nisam mogao da odstupim."

"Drugačije ne poznajem svetsko prvenstvo. Da te godine nisam osvojio titulu, mislim da bi svi bili razočarani. Moja karijera ne bi bila tu gde je sada."


Iako je Akosta morao da sačeka svoju drugu sezonu da bi postao svetski šampion u Moto2, 19-godišnjak je postao jači kako je sezona 2022. odmicala i počeo da pokazuje svoj zapanjujući talenat.

Akosta je sezonu završio sa tri pobede, ali to iz lične perspektive nije bilo dovoljno. Nekoliko puta je bio na ivici da zaplače kada bi ostao bez pobede.


"2021. sam počeo veoma dobro; bila je to veoma dobra godina. I generalno, nije bilo mnogo uspona i padova. 2022. želeo sam da ponovo budem svetski šampion. Nisam išao na trke za bilo šta drugo. Krenuo sam samouvereno da to uradim, ali nije počelo kako sam želeo. Desile su se situacije koje su me možda navele da se zapitam da li je to uopšte moguće."


"Mnogo sam plakao za to vreme. Ništa nisam razumeo. Nisam razumeo šta se dešava u mom životu, nisam razumeo šta se dešava na prvenstvu. Ponavljam, ništa nisam razumeo."

"Pre svega, želim da uživam. Naravno, biće i boljih i gorih trenutaka."

"Kada ste unutar svetskog šampionata, shvatite da su od prvog do poslednjeg vozača svi veoma brzi."

"Ljudi ne mogu da zamisle koliko je i poslednjeplasirani vozač brz. Ne vredi se uznemiravati zbog toga."

Tagovi: gasgas, ktm, motogp