Hoće li Džo Roberts biti naredna američka MotoGP zvezda?

MotoGP | 16:00 03.04.2024.

Tokom januarskog predstavljanja Trackhouse tima, bivši gran pri vozač Džon Hopkins sugerisao je da bi Džo Roberts mogao da bude nova američka MotoGP zvezda.

S obzirom da je Roberts drugi u Moto2, dok aktuelnim vozačima Trackhouse tima, Miguelu Oliveiri i Raulu Fernandesu ugovori ističu na kraju sezone,  može li mladi vozač da napravi korak napred u svojoj karijeri?

Robertsu je 2021. ponuđeno mesto u  Apriliji, ali je kao i Marko Beceki i Fabio di Ðanantonio, odbio tada manje konkurentni RS-GP.

U to vreme, Roberts je smatrao da nema potrebno iskustvo da opravda mesto u premijernoj klasi, jer je imao samo tri gran pri sezone iza sebe, uz svega jedan Moto2 podijum.

Roberts je umesto toga izabrao prelazak iz American Racing u Italtrans tim.

Negovi rezultati su u početku bili lošiji, ali se njegova sreća promenila od trijumfa na trci u Portugalu 2022.

Sporadični podijumi (četiri u četiri sezone) nastavljena su do kraja prošle godine, kada se odlučio za povratak "kući" u American Racing i to na vreme za novu Pirelijevu eru.

Nakon sedmog mesta u Kataru, osvojio je drugo na stazi Portimao, čime je 26-godišnjak trenutno drugi u generalnom plasmanu.

Ostaje da se vidi da li Roberts zaista može da razbije prethodnu nedoslednost, ali nema sumnje da radi u tačno pravo vreme što se tiče pregovora o ugovoru 2025.

Američki vozači dominirali su gran pri šampionatom od Kenija Robertsa kasnih sedamdesetih do Kevina Švanca 1993. Međutim, poslednji američki šampion bio je pokojni Niki Hejden 2006, dok je poslednju pobedu na MotoGP trci za SAD ostvario Bena Spiz, 2011. godine.

Tagovi: motogp