Mark Markes ima najviše padova u 2023.

MotoGP | 12:40 02.12.2023.

Evo kako je 2023, prva sezona koja je uključivala sprint trke u revidiranom vikend formatu, izgledala u smislu padova.

Na vrhu liste sa rekordnih 29 padova je Mark Markes, uprkos tome što je propustio tri kompletna kola i još dve nedeljne trke zbog povreda.

Markesov prethodni rekord bio je 27 padova u 2017.

Drugi na listi je Ðoan Mir, koji je pao 24 puta uprkos tome što je prekočio tri runde plus dva druga delimična vikenda. Mirov prethodni maksimum bio je 12 u njegovoj početničkoj sezoni 2019, u Suzukiju.

Vozači s najviše padova, a da ne voze Hondu, suli Aleš Espargaro i debitant u premijernoj klasi na KTM-u, Augusto Fernandes, sa 23.

Espargaro je ove godine startovao na svih 39 trka, uprkos povredama kada je iznet sa staze u Kataru, i imao je ukupno samo 15 padova u 17 rundi do Sepanga, kada je samo u petak doživeo četiri pada.

Najviše padova od vozača Ducati motocikla imao je Aleks Markes, 21, što odgovara njegovoj poslednjoj Hondinoj sezoni.

Vozači Yamahe su jednocifreni - Fabio Kvartararo ima 9 (ali i dalje najviše po sezoni) i timski kolega Franko Morbideli samo 7.

Kao Morbideli i Aprilijin Maverik Vinjales, novopečeni svetski šampion Frančesko Banjaja pao je samo sedam puta ove sezone.

Ali sa pet od tih incidenata na trkama, oni su ga skoro skupo koštali u smislu titule, koja se svela na obračun u poslednjoj rundi sa Horheom Martinom.

Martinove šanse su zvanično okončane njegovim 16. padom, kada se u finalu Valensije zapleo sa Markom Markesom.

Ukupan broj padova u premijer klasi ove sezone porastao je samo za 23, sa 335 na 358, iako je broj povreda značio da nijedna trka nije održana sa kompletnim sastavom stalnih vozača.

Tagovi: ducati, ktm, suzuki