Sada i zvanično: Marini u Hondi

MotoGP | 14:00 27.11.2023.

Repsol Honda je konačno potvrdila da Luka Marini stiže kao zamena za Marka Markesa.

Marini, mlađi brat bivšeg svetskog šampiona na Hondi, Valentina Rosija, pridružuje se fabričkom timu nakon što je proveo tri sezone u VR46 timu svog brata.

26-godišnji Italijan je bio poslednji u dugoj seriji kandidata za mesto koje je Markez napustio, uključujući Žoana Zarka, Maverika Vinjalesa, Aleš Espargara, Migela Oliveiru, Fabija Di Ðanantonija i Pola Espargara.

Hondino insistiranje da ponudi samo jednogodišnji ugovor navelo je većinu vozača da se povuku, ostavljajući Di Ðanantonija kao glavnog favorita tokom nekoliko sedmica.

Ali stav Honde je omekšao kako bi se Marini ugovor prebacio preko crte, a Italijan je potpisao da pomogne u obnovi Hondinog MotoGP projekta na osnovu početnog dvogodišnjeg ugovora.

Iako nije mogao da parira trkama timskog kolege Marka Becekija, Marini, koji nikada nije krio želju da vozi za fabrički tim, uzeo je svoje prvi MotoGP podijum i pol poziciju ove godine i završio osmi u konačnom plasmanu.

Marini se smatra pametnim, analitičnim vozačem, poznatim po svojim preciznim povratnim informacijama i želji da provede sate pročešljavajući podatke. To su osobine za koje se Honda nada da će pomoći da se RC213V vrati na mesto koje mu pripada.

Marini će se pridružiti svetskom šampionu iz 2020, Ðoanu Miru u Hondi sledeće sezone sa još jednim vozačem Dukatija, Žoanom Zarkom, koji će se pridružiti LCR-u zajedno sa Takakijem Nakagamijem.

Očekuje se da će Da Ðanantonio preuzeti Marinijevo mesto u VR46 pored Becekija, na godinu dana starim GP23 sledeće sezone.

Marini će debitovati u Repsol Hondi na sutrašnjem testu u Valensiji.

Tagovi: honda, markez, motogp