Trackhouse Aprilia predstavila boje za 2024.

MotoGP | 17:20 27.01.2024.

Novi Trackhouse Aprilia tim je predstavio svoj izgled za novu MotoGP sezonu, tokom lansiranja u Los Anđelisu kojem su prisustvovali vozači Migel Oliveira i Raul Fernandes, kao i vlasnik tima Džastin Marks i izvršni direktor Aprilije Masimo Rivola.

Tim će u svoju prvu MotoGP sezonu ući s crvenom, belom i plavom grafikom sa zvezdama i prugama, omaž zastavi SAD.

Tim je formiran iz pepela CryptoDATA RNF tima (2022-2023), koji je sam po sebi ponovo pokrenuta verzija Petronas Yamaha Sepang Racing tima (2019-2021) koji je preuzeo mesto Aspar tima.

Iako osnivač RNF-a Razlan Razali i menadžment CryptoDATA više nisu deo satelitskog Aprilia projekta, čini se da je većina osoblja od menadžera tima Vilka Celenberga zadržana.

Posle nekoliko turbulentnih godina, osoblje i vozači će se nadati da će Trackhouse doneti stabilnost u projekat, koji će ući u svoju drugu sezonu kao Aprilijin satelitski tim sa nepromenjenom postavom petostrukog pobednika KTM trke Oliveire i Raula Fernandesa.

Između tri seta povreda, Oliveira se u nekoliko navrata približio debitantskom postolju na RS-GP, ali mu je četvrto mesto ostalo najbolji plasman u prošlokj godini. Fernandes je za kraj sačuvao svoj maksimum sa najboljim petim mestom u karijeri, na finalu u Valensiji.

Dok su oba vozača bila na mašinama starim godinu dana 2023. godine, Rivola je potvrdio da će Trackhouse u 2024. imati najnovije mašine - što znači da su po specifikacijama biti jednaki vozačima Aprilia fabričkog tima, Alešu Espargaru i Maveriku Vinjalesu.

Trackhouse, najpoznatiji po svom NASCAR timu, u vlasništvu je trkačkog vozača i preduzetnika Marksa, koji je posetio prošlogodišnji austrijski MotoGP kako bi saznao više o sportu pre mogućeg ulaska u šampionat, koji je planiran za 2025..

Ali gašenje RNF-a značila je da su planovi Trackhouse-a iznenada ubrzani.

Bez domaćeg vozača za podršku u premijernoj klasi, MotoGP će se nadati da američki tim može pomoći da se poveća interesovanje za sport u SAD.

Američki vozači dominirali su gran pri šampionatom, od Kenija Robertsa kasnih 1970-ih do Kevina Švanca 1993. Međutim, poslednji američki šampion bio je pokojni Niki Hejden 2006. Poslednji Amerikanac koji je pobedio na jednoj MotoGP trci bio je Ben Spiz, 2011. godine.

Tagovi: Yamaha, aprilia, ktm, motogp