Sem Sanderlend pobednik ovogodišnjeg Dakar relija

Ostale moto trke | 11:46 14.01.2022.

Sem Sanderlend je stigao do svoje druge pobede na Dakaru u karijeri, nakon što je  uspeo da izdrži pritisak finalne etape.

Pet godina nakon što je postao prvi Britanac koji je pobedio na prestižnoj trci, Sanderlend stiže do novog trijumfa. On je tek deveti vozač u istoriji čuvenog relija koji je pobedio više od jednom.

Ovo je ujedno i prva pobeda za GASGAS. Proizvođač je tek šesti koji je uspeo da oseti slast pobede na Dakar reliju i pridružio se imenima kakva su Yamaha, BMW, Honda, Cagiva i KTM.


Sanderlend je na poseldnji test od 680 km stigao kao lider, nakon što je izbio na čelo u pretposlednjoj etapi. Međutim, uprkos naizgled velikoj prednosti od 6 minuta i 52 sekunde nad najbližim rivalom, pobeda nije bila sigurna.

Nije se predavao Pablo Kintanilja, koji je dao sve od sebe da pomrsi račune Sanderlendu. Ipak, Sem se nije dao lako omesti. Etapu je završio na osmom mestu, 3 minuta i 25 sekundi iza Čileanca, čime je osigurao novi naslov.

Iako je pobedio samo na jednoj etapi, Sanderlend je pokazao najmanje oscilacija u performansama i redovno je završavao među četiri najbrža.

Drugo mesto je osvojio Hondin vozač Pablo Kintanilja. Mogao je i ozbiljnije da se bori za pobedu, ali ga je deficit od 15 minuta s jedne od etapa skupo koštao.


Na podijumu se našao i Matijas Valkner, vozač KTM-a i pobednik iz 2018, dok je Adrijen van Beveren, osvojio četvrto mesto za Yamahu.

Tagovi: Yamaha, BMW, gasgas, honda, ktm