Piaggio radi na novom sistemu ogibljenja za skutere

Strane vesti | 09:22 15.08.2022.

Italijanska kompanija Piaggio trenutno radi na novom sistemu ogibljenja za svoje skutere, a zanimljivo je da je inspiraciju našao u delima Džejmsa Vata iz XVIII veka.

Vat je bio čuveni britanski fizičar, koji je zaslužan za izraz "konjska snaga".

Pre više od 250 godina, Vat je je osmislio tzv. "Vatov mehanizam", jedan od ključnih delova njegovog parnog motora iz 1784. godine.

Kako stvari stoje, Piaggio planira da oživi dva veka staru tehnologiju i prilagodi je modernom vremenu. To sugerišu i patenti koje je otkrio Motorrad magazin.

Na osnovu dostupnih informacija, Piaggio želi da iskoristi "Vatov mehanizam" kao novi tip ogibljenja, alternativu tradicionalnoj teleskopskoj viljušci.

Novi sistem bi trebalo da smanji bočne pokrete osovine i tako omogući vozaču znatno precizniju kontrolu motocikla.

Gledajući objavljene patente, jasno se vidi da komponenta ogibljenje smeštena na stranama točkova, a ne bliže upravljaču, kakav je slučaj kod konvencionalne teleskopske viljuške.

Da se vratimo na najbitniji deo ove informacije. U ovom trenutku nije poznato kada bi Piaggio mogao da predstavi novi sistem, tj. kad bi on mogao da se nađe na proizvodnom ili prototip modelu. Međutim, svakako je uzbudljivo videti da tehnologija stara dva i po veka može da se primeni i u modernim vremenima.

 

Tagovi: piaggio