Preminuo izvršni direktor Piaggio Grupe

Strane vesti | 16:24 22.08.2023.

U saopštenju koje je odjeknulo svetom motocikala, ali i automobila, Piaggio Grupa je potvrdila da je u svojoj 80. godini umro njen vizionarski predsednik i izvršni direktor, Roberto Kolanino.

Kolaninovo nasleđe u motociklističkoj industriji je i duboko i trajno. Preuzevši uzde Piaggio Grupe 2003. godine, usmerio je konglomerat na neistražene teritorije, ostavljajući neizbrisiv trag u industriji. Piaggio Grupa, sa svojim nizom marki uključujući Piaggio, Ape, Scarabeo, Derbi, Gilera, Vespa, Moto Guzzi i Aprilia, procvetala je pod njegovim oštroumnim vođstvom.

Jedno od Kolaninovih najznačajnijih dostignuća bilo je lansiranje revolucionarne MP3 skuter platforme na tri točka. Ova inovativna kreacija ponudila je novi pogled na gradsko putovanje i stekla popularnost kao pouzdan saputnik za sve vremenske prilike za vozače širom sveta. Pored toga, njegova ključna uloga u akvizicijama Moto Guzzi i Aprilia brendova u decembru 2004. preoblikovala je motociklistički pejzaž u Evropi, učvršćujući poziciju Piaggio Grupe kao istaknutog proizvođača skutera i motocikala.

Dok industrija oplakuje gubitak pionira, nedavna dostignuća Piaggio Gupe odražavaju trajni uticaj Kolanina.

Proslavljajući prodaju 324.600 mašina širom sveta tokom prve polovine 2023. godine, Piaggo Grupa je ostvarila značajan rast od 1,2% u poređenju sa podacima iz prethodne godine. Ovi rezultati naglašavaju Kolaninovu viziju i stratešku snagu, što je podstaklo stalni uspon celokupne grupe.

Na dan 30. juna, neto prodaja je porasla za više od 11%, na preko milijardu evra. Značajan deo ove prodaje, u iznosu od 267.400 jedinica, činili su motocikli i skuteri.

Nasleđe Roberta Kolanina će nastaviti da odjekuje kao inspiracija za generacije entuzijasta. Njegovo vizionarsko vođstvo, pionirski duh i nepokolebljiva posvećenost ostavili su neizbrisiv trag u modernom motociklističkom pejzažu.

Dok Piaggio Grupanastavlja svoje putovanje, to čini prenoseći duh vizionara koji je transformisao celokupnu industriju.

Tagovi: aprilia, guzzi, vespa, piaggio