Da li bi mogli da vozite motocikl dugačak 5 metara?

Zanimljivosti | 14:00 24.10.2023.

Produžavanje međuosovinskih rastojanja je već neko vreme trend u industriji motocikala. Rastezanje međuosovinskog rastojanja poboljšava stabilnost, ali postoji kompromis u pogledu manevrisanja. Stoga, to nije nešto u čemu biste želeli da odete predaleko. Kao da postavite prednje i zadnje točkove tako daleko da biste mogli da parkirate Honda Goldwing između njih i da imate dodatnog prostora.

Takav motocikl zaista postoji - zove se Roadog, i na oko pet metara dužine čini da prosečan Top Fuel dragster izgleda zakržljalo.

Često opisivan kao najveći motocikl na svetu, Roadog je napravio inženjer u Viskonsinu po imenu ’Divlji Bil’ Gelbke ranih šezdesetih, sa namerom da napravi vrhunski motocikl za krstarenje autoputem. Upravo zbog toga, agilnost u krivinama nije baš bila među prioritetima.

Napravljen od debelih čeličnih cevi, pokreće ga 2,5-litarski redni četvorocilindarski Chevrolet Iron Duke motor. Motocikl je težak tonu i po, što ga čini težim od mnogih automobila, a istovremeno je duži od većine.

Gelbke je često koristio ovaj motocikl, a nedugo nakon njegove smrti 1978, Roadog je završio u Nacionalnom muzeju motocikala u Ajovi. Pošto se muzej nažalost zatvorio, motocikl se pre nekoliko nedelja našao na aukciji, gde je našao novog vlasnika. Njegov novi vlasnik je YouTube kanal Bikes and Beards, i da, kupljen je za vožnju, a ne samo za izlaganje.

Sada je ponovo u funkciji i može da se vozi. Upravljanje ovom stvari pri malim brzinama izgleda teško i zaista zastrašujuće. Da li biste želeli da probate?

 

Tagovi: honda