Horhe Martin bolji od Markesa i Banjaje za trijumf na Le Manu

MotoGP | 11:50 13.05.2024.

Horhe Martin je odličan vikend na Le Manu završio trijumfom na jučerašnjoj trci, na kojoj je bio bolji od Marka Markesa i Frančeska Banjaje.

Za razliku od subotnjeg sprinta, aktuelni šampion je odlično startovao i već u prvoj krivini je poveo. Odmah ga je Martin napao i pretekao, ali je Banjaja ubrzo povratio vodeću poziciju.

I Mark Markes je odlično ušao u trku i u prvom krugu je napredovao za čak pet mesta. Mladi Pedro Akosta je rano završio trku. Dok je pokušavao da pretekne Fabija Di Ðanantonija, izgubio je kontrolu nad prednjim delom svog KTM-a i za njega je tako bio gotov vikend u Francuskoj.

Nekoliko trenutaka kasnije, kontrolu nad svojom mašinom je izgubio Marko Beceki.


Na drugoj strani, Markes je počeo da pritiska Maverika Vinjalesa na petom mestu, a isto su Martin i Aleš Espargaro radili Banjaji. Međutim, Espargaro i Di Ðanantonio su izgubili korak s Banjajom i Martinom u sedmom krugu, dok je Vinjales zadržavao Markesa i Eneju Bastijaninija.

Banjajine i Martinove greške u devetom krugu su dozvolile njihovim rivalima da ih sustignu, mada je vreme koje su izgubili bilo neznatno.

U desetom krugu, Di Ðanantonio je najzad prošao Espargara i izbio na treće mesto, dok su, jedan krug kasnije, to isto uradili Vinjales i Mark Markes. Espargarov dan je postao još gori kada je završio van staze, nakon što je umalo udario u Bastijaninija.

To je omogućilo Fabiju Kvartararu da napreduje za jedno mesto, da bi Bastijanini potom dobio kaznu zbog preticanja u kojem je izašao sa staze.

Vinjalesa je pretekao Markes u 14. krugu, pri čemu je došlo do neznatnog kontakta između njih dvojice. Šestostruki šampion premijerne klase je potom krenuo u napad na Di Ðanantonija i treće mesto, a prilikom jednog pokušaja preticanja je umalo došlo do sudara.

Krug kasnije, Markesu je ipak pošlo za rukom da izbije na treće mesto. Žestoko se branio Di Ðanantonio, koji je u tome i malo preterao, što je iskoristio Vinjales i dočepao se četvrte pozicije.

U 20. krugu je Martin ponovo krenuo u napad na vodeću poziciju, ali se Banjaja nije dao. Ipak, već u narednom krugu je Martinu to pošlo za rukom, nakon jednog uspešnog preticanja.

Borbu za prvo mesto je iskoristio Markes, koji je sustigao Martina i Banjaju. Krug pre kraja, tri desetinke su delele vodeći trio. Uzbuđenja nije manjkalo, pogotovo jer je Markes uspeo da prođe Banjaju i izbije na drugu poziciju. Na žalost svojih fanova, nije uspeo da ugrozi Martina, koji je imao dovoljno prednosti da trku privede kraju i završi još jednim trijumfom.

VOZAČI

1. Horhe Martin - 129
2. Frančesko Banjaja - 91
3. Mark Markes - 89
4. Enea Bastijanini - 89
5. Maverik Vinjales - 81
6. Pedro Akosta - 73
7. Bred Binder - 67
8. Aleš Espargaro - 51
9. Fabio Di Ðanantonio - 47
10. Marko Beceki - 36

PROIZVOÐAČI

1. Ducati - 170
2. KTM - 95
3. Aprilia - 82
4. Yamahu - 27
5. Honda - 13

TIMOVI

1. Ducati Lenovo - 180
2. Prima Pramac - 144
3. Aprilia - 132
4. Gresini - 121
5. Red Bull KTM - 91
6. Red Bull GasGas Tech3 - 85
7. Pertamina Enduro VR46 - 83
8. Trackhouse - 44
9. Monster Energy Yamaha - 32
10. LCR Honda - 15
11. Repsol Honda - 12

Tagovi: Yamaha, gasgas, aprilia, ducati, honda, ktm