Red Bull raskida parnerstvo s Hondom zbog Markesa

MotoGP | 16:50 14.11.2023.

Red Bul je saopštio Hondi da će prekinuti svoje dugogodišnje MotoGP partnerstvo s timom usled odlaska Marka Markesa.

Red Bul je sponzorisao fabrički Honda tim od sezone 2006, kada su za njega nastupali Niki Hejdena i Dani Pedrosa.

Ali logotipi austrijske kompanije pojavili su se na motociklu tek 2015. godine, dve godine nakon što je Markes debitovao u MotoGP-u i osvojio titulu u svojoj prvoj sezoni.

Logotipi Red Bulla su od tada prisutni na svim Repsol Hondinim motociklima, ali ugovor brenda energetskog pića sa japanskim proizvođačem uključivao je klauzulu koja mu je omogućavala da raskine dogovor ako Markes napusti tim.

Šestostruki osvajač premijerne klase najavio je prošlog meseca da će se rastati od Honde na kraju sezone, da bi prešao u Gresini gde će voziti Ducati.

Nakon Markesove odluke, podrazumeva se da je Red Bul saopštio Hondi da će okončati svoje partnerstvo.

Dogovor između kompanije za piće i Honde nije samo predviđao da bi mogao biti raskinut u slučaju da Honda izgubi španskog vozača, već i da fabričkom Hondinom timu neće biti dozvoljeno da nosi bilo kakvu reklamu drugog brenda energetskih pića do 2025.

Izvor Honde potvrdio je da će Red Bul sprovesti klauzulu kojom se oslobađa od sponzorstva tima naredne godine, dok će Hondi takođe biti zabranjeno da nosi reklame bilo kog Red Bulovog tržišnog rivala do kraja sledeće godine.

Pored odlaska Red Bula, koji bi prema izveštajima mogao da postane sponzor tima Gresini pošto je Markesov lični partner, izvori iz Honde kažu da bi doprinos drugih partnera mogao biti smanjen.


Za sada, čini se da sve ukazuje na to da će Repsol nastaviti sa Hondom još godinu dana i ispuniti ugovor koji povezuje špansku naftnu kompaniju do kraja 2024. godine, kako je predviđeno.

Međutim, sledeća sezona bi mogla da bude poslednja za Repsol kao Hondinog glavnog sponzora posle 30 godina neprekidnog partnerstva.

Za Hondu, gubitak Red Bulovog sponzorstva i, eventualno, smanjenje doprinosa drugih brendova, neće značiti nepremostivi problem u kratkom roku jer će uštedeti 20 miliona evra u Markesovim platama.

Ova cifra će nadoknaditi gubitke i nadamo se da će pomoći kratkoročnom razvoju motocikala japanskog proizvođača.

Tagovi: ducati, honda, motogp