Valteri Botas pomaže radove na stazi KimiRing

MotoGP | 17:38 22.05.2023.

Vozač Alfa Romea Valteri Botas održao je preliminarne razgovore o oživljavanju bankrotirane staze KimiRing koja je teoretski sposobna da bude domaćin trka Formule 1 i MotoGP u njegovoj rodnoj Finskoj.

Projekat je prvobitno zamišljen 2007. godine, a do 2019. bio je spreman da ugosti mali MotoGP test gran pri debija naredne sezone, kao deo petogodišnjeg ugovora sa promoterom Dorna Sports.

Ali prva dva pokušaja održavanja događaja izgubljena su zbog pandemije virusa korona, a svi planovi da se trka vodi iza zatvorenih vrata narušeni su nedovršenom izgradnjom ograde i pristupnih puteva.

Zatim je sukob između Rusije i Ukrajine zaustavio dalje radove na stazi, prouzrokovaši probleme u lancu snadbevanja.

Pošto staza nije mogla da bude homologovana na vreme, njen MotoGP debi je pomeren za ovu godinu. Ali tekući finansijski problemi znače da je dalji razvoj zaustavljen.

Međutim, Botas kaže da je vodio početne razgovore sa šefovima staza da vidi da li projekat može da se oživi, sa mestom izgrađenim po FIA standardu prvog razreda kako bi potencijalno mogao da bude domaćin F1 trka.

"Voleo bih da vidim odgovarajuću stazu u Finskoj, odgovarajući međunarodni nivo staze. Ali stvar je u tome što je kompanija bankrotirala. Dakle, neće biti lak put do toga", izjavio je Botas.

"Ali, razgovarao sam sa njima da vidim da li mogu nešto da pomognem ili da uradim. Za sada je to bilo sve: samo razgovori. Ali nije lako."

"Finska, kao lokacija sa pristojnom zimom, što znači da barem nema vožnje zimi. Videću da li će biti prilike."

Prema internet stranici staze, njeni "najveći vlasnici" su Finsko udruženje motociklista, marketinška kompanija AKK Sports, investiciona kompanija A. Ahlstrom nekretnine i okrug Liti.

KimiRing navodno duguje 25 miliona evra, sa ugovornim kaznama koje se odnose i na otkazanu MotoGP rundu i Nitro Rallycross i World Motocross serije koje moraju da premeste lokacije. Kanali društvenih medija kruga su neaktivni sedam meseci.

Finska nije bila domaćin trke motociklista na nivou svetskog šampionata od 1982. kada je najbolje vozače sveta ugostila ulična staza Imatra.

Tagovi: motogp