Vlasnik F1 na korak od kupovine MotoGP

MotoGP | 09:30 29.03.2024.

Liberti Medija, vlasnik Formule 1, navodno je u pregovorima o kupovini Dorne, nosioca prava na MotoGP, za više od 4 milijarde evra.

Fajnenšel Tajms izveštava da je dogovor koji bi ujedinio vrhunske svetske serije trka automobila i motocikala pod istom zastavom na korak od realizacije.

Saopštenje bi moglo da dođe već naredne sedmice, navodi se u izveštaju.

Liberty Media je pobedila konkurentsku ponudu TKO, kompanije koja poseduje UFC i WWE.

Katar Sports Investments, koji poseduje fudbalski klub Pari Sen Žermen, takođe je vodio razgovore sa Bridžpointom, privatnom kompanijom koja je uključena u MotoGP.

Ali dogovor između Liberti Medije i Dorne verovatno će se suočiti s regulatornom kontrolom, navodi se u izveštaju.

F1 i MotoGP su nekada bili u vlasništvu privatne kompanije CVC Kapital Partners. Ali CVC je bio primoran da proda MotoGP kada je ušao u F1 zbog propisa EU.


Džejms Kilik, advokat za konkurenciju u Vajt & Kejsu, rekao je za Fajnenšel Tajms da će se dogovor između Liberti Medije i Dorne verovatno naći pod istragom regulatornih organa.

"Bio bih veoma iznenađen da regulatori konkurencije to ne pogledaju", rekao je on. "Pitanje je da li se tržište promenilo?"

Akcionari Dorne, koji poseduju prava na MotoGP, su Bridžpoint, Kanada Penšn Plen Investment i Karmelo Espeleta, izvršni direktor Dorne.

Liberti Medija je zaslužna za pomoć rastu Formule 1 od njihovog preuzimanja 2017.

Kalendar F1 je takođe porastao pod vođstvom Liberti Medije i sada uključuje trke u Las Vegasu, Majamiju, Džedi i Dohi.

Fajnenšal Tajms navodi da je operativni profit F1 u 2023. iznosio 392 miliona dolara, što je rast od 64 odsto u odnosu na 2022. Prihod je porastao sa 2,5 milijardi na 3,2 milijarde dolara.

Za razliku od toga, Dornin prihod je u 2023. iznosio 483 miliona evra.

Tagovi: motogp