EICMA: Noviteti iz evropske kuhinje

Noviteti | 15:07 10.11.2011.

I ove godine EICMA salon u Milanu će okupiti najveći broj izlagača i opravdati zvanje najprestižnijeg sajma motocikala i opreme na svetu a premijere za narednu godinu su najavili gotovo svi proizvođači kako mašina tako i opreme.

 

 

Verovatno najiščekivanija mašina godine je svetlo dana ugledala upravo na ovom sajmu u pitanju je nova Superbike mašina iz Ducatija kojom fabrika namerava nastaviti vladavinu u ovoj klasi. Motocikl pod punim imenom 1199 Pagniale poseduje potpuno novi agregat veoma velikog prečnika klipa što uz mali hod pomera kazaljku crvenog polja u do sada nezamislivu teritoriju za dvocilindarske mašine. Pored agregata detalju reviziju je doživeo ram koji se pored aluminijumskih elemenata oslanja i na agregat za strukturnu potporu; izmenjene su kočnice, elektronika kao i menjač i kvačilo koje više nije suvo već se kao i kod većine proizvođača nalazi u ulju.

 

 

Najveći evropski proizvođač motocikala BMW je na EICMA-i pokazao svoje adute kojima napada segment skutera, modeli C600 Sport i C650GT poseduju gotovo identičnu platformu s tim da Sport, kako mu i ime kaže, ima agresivniju liniju zahvaljujući nižem viziru, užoj oplati i nešto agresivnijem uglu prednjih vila dok model GT predstavlja pravu krstaricu koja će sa lakoćom da guta kilometre. Oba modela dele identičan dvocilindarski agregat zapremine 647 ccm sa 60 konja koji snagu na zadnji točak prenosi preko CVT menjača i lanca. Za kočenje se brinu pozamašni diskovi prečnika 270mm koji uz oprobani BMW-ov ABS sistem obećavaju jako i bezbedno kočenje u gotovo svim uslovima. Pored dva skutera koji su privukli najveću pažnju BMW je predstavio revidirani 1000RR za 2012. koji samo spolja izgleda isto pošto je pretrpeo izmene rama, usisa, položaja agregata kao i elektronske kontrole agregata. Izmene su doživele i1300 mašine koje sada poseduju još više snage tačnije 173 konja uz pretežno kozmetičke izmene.

 

 

Piaggio grupacija je uz gomilu vizuelnih promena na skuterim predstavila i jedan novi model iz Vespe pod nazivom 46, broj nema nikakve veze sa određenim motoGP vozačem, već predstavlja svojvrsni retro omaž prvim koracima Vespe u dvotočkaškim vodama označavajući 1946 godinu kada je Vespa počela sa radom. Aprilia je predstavila skuter SRV850 kojim sami sebi prave konkurenciju u odnosu na GIleru GP800 pošto kao i stariji brat SVR850 deli mašinu sa modelom Mana iz koje izvlači 76 konja i time za dlaku preotima Gileri titulu najjačeg i verovatno najbržeg skutera.

 

 

MV Agusta je nakon razlaza sa Harley Davidson-om počela da radi punom snagom tako da su javnosti prikazani modeli F4, F3 Brutale 675 zasnovan na F3. KTM je predstavio novi Duke 690 kao i električnu MX mašinu pod imenom Freeride-E. Triumph je pokazao dugo očekivanog pandana bmw GS mašinama Tiger Explorer kog pogoni novi trocilindarski agregat od 1215cm dok je Street Tripple dobio R tretman pa će tako dolaziti sa Brembo kočnicama, Ohlins ogibljenjem i Pirelli Supercorsa pneumaticima.

Tagovi: agusta, BMW, aprilia, ducati, ktm, vespa, piaggio, harley, triumph, motogp