Kako Odrediti Odgovarajuću Veličinu Kacige?

Saveti | 05:50 09.09.2023.
Kaciga je nezamenjiv deo opreme svakog motocikliste, ali da bi pružila najveću moguću zaštitu, morate biti sigurni da odgovara vašoj glavi. Loša veličina kacige može dovesti do neudobnosti, smanjene vidljivosti kao i smanjenja zaštite tokom vožnje. Evo nekoliko koraka kako da odredite odgovarajuću veličinu kacige.
 
1. Merenje Obima Glave
 
Prvi korak u odabiru prave veličine kacige je merenje obima vaše glave. To možete učiniti pomoću trake za merenje ili običnog krojačkog konca. Stavite traku ili konac oko glave, iznad obrva i iznad ušiju, i zatim izmerite obim. Ova mera će vam pomoći da odaberete kacigu koja će pravilno pristajati.
 
Veličina kacige
 
2. Provera Tabele Veličina Proizvođača
 
Svaki proizvođač kaciga ima svoju tabelu veličina, pa ćete morati da se pozabavite specifičnim podacima za marku i model kacige koju razmatrate. Ove tabele obično pružaju obim glave u centimetrima i odgovarajuću veličinu kacige. Pored toga, proizvođači često pružaju smernice za odabir veličine na svojim web stranicama ili u priručnicima.
 
3. Proba Kacige
 
Nakon što ste izabrali određenu veličinu prema tabeli proizvođača, sledeći korak je proba kacige. To je od ključnog značaja jer se veličine različitih proizvođača mogu razlikovati. Prilikom probanja kacige, pazite na sledeće tačke:
 
- Kaciga bi trebalo da pristaje čvrsto ali ne da bude previše stegnuta. Trebalo bi da osetite ravnomeran pritisak duž cele glave.
 
- Obratite pažnju na udobnost brade i obraza. Kaciga ne bi smela da vas pritiska niti da ostavlja prazan prostor.
 
- Pokušajte da pomerate kacigu gore-dole i levo-desno. Trebalo bi da budete u mogućnosti da se lagano pomerate unutar kacige, ali ne toliko da se osećate labavo.
 
Kako odabrati pravu veličinu kacige
 
4. Proverite Vidljivost
 
Još jedan važan faktor je vidljivost. Proverite da li kaciga omogućava dobar vidokrug bez ometanja vaše sposobnosti da jasno vidite put ispred sebe i okolinu. Vizir treba da bude pravilno pozicioniran i ne sme da pravi odsjaj.
 
5. Isprobajte Kacigu U Vožnji
 
Najbolji način da se uverite da ste odabrali pravu veličinu kacige je da je isprobate tokom kratke vožnje. Ovo će vam omogućiti da osetite kako se kaciga ponaša pri vožnji i da li postoji bilo kakva nelagodnost ili ometanje.
 
Zaključak
 
Izbor odgovarajuće veličine kacige je ključan za vašu sigurnost i udobnost tokom vožnje. Ne zaboravite da svaki proizvođač može imati svoje specifičnosti u vezi sa veličinama, pa je važno da pažljivo pratite smernice i probate kacigu pre nego što je kupite. Vaša kaciga je vaša prva linija odbrane na putu, pa nemojte štedeti prilikom odabira vaše kacige.
Tagovi: