Saveti za vožnju motora po vetru i kiši

Saveti | 06:10 30.09.2023.
Vožnja motocikla u nepovoljnim vremenskim uslovima, poput jakog vetra i kiše, može biti veona izazovna ali uz pravilne veštine i pripremu možete sigurno i uspešno savladati ove uslove. 
 
Evo nekoliko ključnih saveta kako da vožnju učinite sigurnijom i prijatnijom kada vas zadese takvi uslovi.
 
1. Pravilna oprema je ključna kada vozite u kiši ili vetru. 
 
Evo šta treba da nosite:
 
- Vodootporna jakna i pantalone - Investirajte u kvalitetnu vodootpornu opremu koja će vas zaštititi od kiše i vetra.
 
- Vodootporne rukavice - Rukavice sa vodootpornim premazom ili materijalom pomoći će vam da ostanete suvi i očuvate osećaj na ručicama.
 
- Vizir - Koristite kacigu sa vizirima kako biste zaštitili oči od kiše i vetra.
 
- Vodootporne čizme - Vodootporne čizme će vam očuvati noge suvim i toplim.
 
2. Prilagodite brzinu
 
Kiša i vetar mogu smanjiti vidljivost i povećati rizik od proklizavanja. Smanjite brzinu i vozite opreznije nego obično. 
 
3. Održavajte veće rastojanje
 
Držite veću razdaljinu između sebe i drugih vozila kako biste imali dovoljno vremena za reakciju. Vetar može iznenada promeniti smer i jačinu, pa je važno biti spreman na kočenje u takvim okolnostima.
 
4. Izbegavajte Naglo Kočenje i Ubrzanje
 
Pokušajte da budete što nežniji sa kočnicama i gasom. Naglo kočenje može dovesti do proklizavanja, dok naglo ubrzanje može izgubiti kontrolu nad motociklom.
 
5. Održavajte Vizuelni Kontakt
 
Kiša i magla mogu smanjiti vidljivost, pa budite posebno oprezni. Koristite svetla i reflektore kako biste bili što vidljiviji drugim vozačima, a takođe i da biste bolje videli put ispred sebe.
 
6. Pratite Vremenske Uslove
 
Pre nego što krenete na vožnju, proverite vremensku prognozu i budite spremni na promene u vremenskim uslovima. Ako se očekuje jaka oluja ili olujni vetar, razmislite o odloženju vožnje.
 
7. Pauze za Odmor
 
Ako planirate dužu vožnju u kiši ili vetru, uzmite u obzir redovne pauze za odmor. Vožnja u nepovoljnim uslovima može biti fizički naporna, pa je važno da ostanete fokusirani i odmorni.
 
Vožnja po kiši i vetru može biti izazovna, ali uz pravilnu opremu, prilagođenu brzinu i oprez, možete sigurno ići na put i stići na odredište bezbedno. Zapamtite da je sigurnost uvek na prvom mestu, pa budite spremni da prilagodite svoju vožnju uslovima na putu.
Tagovi: