KTM se seli u Kinu i Indiju!

Strane vesti | 17:35 07.12.2023.
Pierer Mobiliti, matična kompanija KTM-a, otpušta oko 300 radnika u Austriji i premešta proizvodnju i razvoj u Kinu i Indiju.
 
Pierer Mobiliti AG, grupa koja stoji iza brendova motocikala KTM, Husqvarna i GasGas, objavila je 5. decembra 2023. da će prodati deo svog poslovanja i preseliti dalje proizvodne kapacitete u Kinu i Indiju. 
 
Takođe, deo istraživanja i razvoja će biti smanjen u Austriji i premešten kod partnera CFMoto u Kini i Bajaj u Indiji.
 
Nije iznenađenje što dodatni proizvodni kapaciteti iz Austrije idu u Aziju, jer je to već bilo poznato 2020. godine. 
 
Ovo se pretežno odnosi na modele sa rednim dvocilindričnim motorima. Model 790 Duke se već potpuno proizvodi u Kini, pa se stoga može očekivati da će i drugi modeli serije 890, kao i nova serija 990 proivoditi CFMoto. KTM AG i CFMoto zajedno razvijaju, proizvode i distribuiraju motocikle u okviru zajedničkog poduhvata od 2017. godine. 
 
KTM sarađuje sa Bajaj Auto u Indiji od 2007. godine, a od 2011. svi modeli 125, 200 i 390, kao i 401 model iz Husqvarne proizvode se u Indiji. Treba napomenuti da je u januaru 2023. godine milioniti KTM motocikl izašao iz fabrike u indijskom gradu Puneu, a bio je to model 390 Adventure. Trenutno nije poznato da li će Bajaj u budućnosti proizvoditi i druge modele iz porodice motocikala preko 390 kubika.
 
Ovom prilikom Pierer Mobility je objavio i konsolidaciju sopstvenih brendova. Brend R Raymon je već prodat timovima iza Winora i Haibike-a u Schweinfurtu. Takođe, sledeće godine, Pierer planira prodati američki brend Felt. Električni modeli GasGas-a i Husqvarne će i dalje biti dostupni.
 
Najava kompanije Pierer Mobiliti da će povući određene proizvodne kapacitete iz Austrije, kao i da će preseliti delove istraživanja i razvoja u Aziju, dobija dodatno na težini. Ova odluka će 2024. godine dovesti do otpuštanja oko 300 radnih mesta u Austriji, verovatno uglavnom u sedištu u Mattighofenu.
 
Pierer Mobiliti kao razloge navodi opšte uslove u Evropi i ekonomske prednosti na Dalekom istoku. Štaviše, ovaj korak ima za cilj da ubrza razvoj industrijalizacije u odgovarajućim pogonima. 
 
Pierer Mobiliti AG, matična kompanija KTM-a, Husqvarne i GasGasa, ovim korakom donosi značajne odluke za svoje dalje poslovanje koje će dodatno pogoditi Austriju, gde će biti ukinuto oko 300 radnih mesta.
Tagovi: cfmoto, husqvarna, gasgas, ktm