Yamaha prestaje s proizvodnjo R1 i R1M

Strane vesti | 17:06 22.02.2024.

Yamaha YZF-R1 i Yamaha YZF-R1 M će biti povučene iz proizvodnje.

Takav potez je potvrđen na zvaničnom sajtu britanske filijale japanske kompanije.

"Yamaha je donela odluku da ne razvija EU5+ verzije R1 i R1M, a umesto toga će se fokusirati na druge srednjoročne poslovne i proizvodne strategije koje će pružiti bolje mogućnosti za budući razvoj."

To znači da Yamaha sledi sličnu Suzukijevu odluku da povuče sopstveni sportski litarski motocikl GSX-R1000R. Iako će sama odluka mnoge šokirati, ne predstavlja potpuno iznenađenje jer se proizvođači okreću ka proizvodnji pristupačnijih motocikala. Sama Yamaha je to uradila kada je debitovala sa YZF-R7 zasnovanim na MT-07 i lansirala YZF-R9 model, zasnovan na MT-09.

Evo nekoliko faktora koji su doprineli ovakvoj odluci:

- Razvoj motora koji će zadovoljiti ultra čvrste standarde za emisiju štetnih gasova Euro 5+ zahtevaće ogromna sredstva za nešto što donosi sve manju zaradu. Ipak, Yamaha bi mogla nastaviti da prodaje svoje postojeće R1 i R1M usklađene sa Euro 5 do 2025. godine.

- R1 je imao odlične rezultate od svog početka 1998. godine, jer je bio superbajk koji je prekinuo dominaciju Honde CBR900. Međutim, nije uživao u obimu prodaje kao drugi modeli iste kategorije kao što su KaWasaki Ninja ZX-10R/ZX-10RR, BMW S 1000 RR i Ducati Panigale poslednjih godina.

- Većina vozača je prešla na pristupačnije i svestranije sportske turing, dual-sport i avanturističke motocikle. Ove mašine mogu da idu bilo gde, udobno nose vozača i saputnika, pomeraju prtljag i mogu se montirati sa svim vrstama dodataka.

- Trenutna i predstojeća proizvodnja superbajkova dolazi do faze u kojoj su vozačima potrebne nadljudske sposobnosti da otključaju svoj puni potencijal. Oni ne samo da su moćniji i brži, već imaju i sposobnosti upravljanja koje prevazilaze sposobnosti najmanje 80% vozača motocikala.

- Uslovi na putevima širom sveta ne postaju mnogo bolji i većina nikada neće odgovarati stanju namenskih trkačkih staza. Pokušaj da vozite sportski motocikl na javnim putevima kao da su trkačke staze će se pokazati samo katastrofalnim.

- I naravno, cena.
 

Tagovi: Yamaha, BMW, ducati, kawasaki, suzuki