Vinjales najbrži na testu u Valensiji

MotoGP | 11:28 29.11.2023.

Juče je završen postsezonski test u Valensiji koji je privukao veliku pažnju zbog činjenice da je nekoliko vozača debitovalo za svoje nove timove.

Mark Markes je bio nasmejan posle prvih krugova s Gresinijem, kada je bio šesti najbrži, a zatim skočio na drugo do kraja svoje treće vožnje.

Markesov uspon je bio potpun kada se, u 15:20 po lokalnom vremenu, po prvi put popeo na vrh MotoGP rasporeda kao vozač Ducatija.

Šestostruku MotoGP šampion napredovao je dalje, ali je Aprilijin Maverik Vinjales uzvratio i učinio RS-GP najbržim sat vremena pre kraja tests. Do kraja je tu i ostao.

Marko Beceki iz VR46 stisnuo se između Vinalesa i Markesa dok je poslednji sat bio u toku.

Bred Binder je zatim izbio na drugo mesto (+0,028s) za KTM u poslednjih deset minuta i izazivao Vinjalesa za prvu poziciju, kada su ga uhvatili hladni i vetroviti uslovi, što je dovelo do pada u krivini 5.

Raul Fernandes je imao ohrabrujuće peto mesto na svom debiju sa Aprilijinom mašinom iz 2023, ispred Aleksa Markesa i bivšeg vozača Gresinija Fabija di Ðanantonija, koji sada brani boje VR46.

Enea Bastianini, Džek Miler i Luka Marini upotpunili su prvih deset.

Novookrunjeni dvostruki svetski šampion Frančesko Banjaja (11.) i njegov timski kolega Bastianini vozili su prototip GP24 sa revidiranim motorom.

Ðoan Mir se nalazio u prvih deset na prototipu Honde iz 2024. godine, dok je novi vozač LCR-a, Žoan Zarko, pretrpeo pad sredinom popodneva za 17. mesto, dok je njegovo vreme 1,030 sekundi bilo sporije od Vinjalesovog.

Vicešampion Horhe Martin pretrpeo je rani pad, bio je na vrhu tabele, a zatim ponovo pao na putu do 15. mesta.


Yamaha je imala novi motor, šasiju i aerodinamiku (uključujući četvrtasto krilo) za Fabija Kvartarara (12.) i njegovog novog timskog kolegu Aleksa Rinsa (19.).

KTM je imao upečatljivu crno-belu grafiku u stilu zebre kako bi prikrio detalje na novom oklopu za Džeka Milera, koji je u poslednjem satu spasio prednji deo.

Novajlija Pedro Akosta bio je 18. (+1,223 sekunde) i činilo se da uživa u svom debiju.

Zbog pogoršanja stanja njegove povređene leve noge, Aleš Espargaro je prekinuo testiranje i uputio se pravo u kliniku Dekseus u Barseloni na CT skeniranje. Zatim će odleteti u Nemačku na testiranje u aerotunelu.

Lorenco Savadori je preuzeo ostatak Espargarovog rada na testiranju, uključujući krugove na novoj šasiji od ugljeničnih vlakana.

Michelin je takođe imao neke nove prednje gume za isprobavanje danas, za 2024. i 2025., pored standardne alokacije za vikend trke.

Test u Valensiji je bio poslednja šansa za zvanične MotoGP krugove do Sepanga u februaru.

Testiranje je održano od 10 do 17 časova po lokalnom vremenu.

Tagovi: ducati, ktm, michelin, motogp