Vinjales za rekord, Mark Markes nije imao sreće u Teksasu

MotoGP | 11:23 15.04.2024.

Osvajač pol pozicije, Maverik Vinjales, počeo je jučerašnju trku sa željom da postane prvi MotoGP vozač koji je s tri različita brenda pobedio na trci.

Španac, koji je u subotu pobedio i na sprintu, silovito je startovao, ali ga je van staze odgurao Frančesko Banjaja. Usled toga, Vinjales je pao na 11. mesto.

To je iskoristio Pedro Akosta, koji je poveo ispred Horhea Martina i Džeka Milera. Australijanac je odlično odvezao prvi krug, koji je počeo s 11. pozicije.

U drugom krugu je došlo do kontakta između Marka Markesa i Milera, pa je Banjaja izbio na treće mesto. Martin je krenuo u napad na vodeću poziciju u istom krugu, ali Akosta je odolevao njegovim napadima. Ali Martin je uspeo u tome, a iza njega se našao njegov klupski kolega, Mark Makres, koji je u kratkom vremenskom razmaku prošao Banjaju i Akostu.

Vinjales se polako ali sigurno oporavljao, da bi u četvrtom krugu izbio na sedmo mesto, prošavši Aleksa Markesa.

U petom krugu je došlo do kontakta kada je Mark Markes pokušao da pretekne Martina. U sedmom krugu smo videli još žestoke vožnje, a Akosta je fantastično pretekao Banjaju u krivini 1. Aktuelni šampion je pao na četvrto mesto kada ga je Mark Markes prošao.

Osmi krug će trojica vozača zapamtiti po lošem. Žoan Zarko se povukao s trke, dok su Takaki Nakagami i Franko Morbideli padom završili nedeljni nastup.

Nakon što je izgubio šest desetinki prednosti nad Akostom i Markom Markesom u devetom krugu, Martin je ostao bez liderske pozicije nakon što su ga ova dvojica pretekla. Stariji od dvojice Španaca je ubrzo po prvi put poveo na trci. Nažalost, ubrzo je šestostruki osvajač premijerne klase zabeležio pad i nesrećno završio nastup.

Akosta je ponovo bio u vođstvu, dok se Vinjales probio na drugo mesto. Vinjales je u 13. krugu prvi put poveo i potom je usledila borba s Akostom. U pretposlednjem krugu je konačno Maverik odgovorio svom rivalu, da bi na kraju za više od pola sekunde bio brži od debitanta u najjačoj klasi. Poslednje mesto na podijumu je pripalo Eneji Bastijaniniju.

VOZAČI

1. Horhe Martin - 80
2. Enea Bastijanini - 59
3. Maverik Vinjales - 56
4. Pedro Akosta - 54
5. Frančesko Banjaja - 50
6. Bred Binder - 49
7. Aleš Espargaro - 39
8. Mark Markes - 36
9. Fabio Di Ðanantonio - 25
10. Džek Miler - 22

PROIZVOÐAČI

1. Ducati - 96
2. KTM - 76
3. Aprilia - 72
4. Yamaha - 19
5. Honda - 8

TIMOVI

1. Ducati Lenovo - 109
2. Aprilia Racing - 95
3. Prima Pramac Racing - 80
4. Red Bull KTM - 71
5. Red Bull GasGas Tech3 - 61
6. Gresini Racing - 50
7. Pertamina Enduro VR46 Racing - 45
8. Monster Energy Yamaha - 22
9. Trackhouse Racing - 20
10. Repsol Honda - 7
11. LCR Honda - 7

Tagovi: Yamaha, gasgas, aprilia, ducati, honda, ktm, motogp