Yamahin test pokvarilo loše vreme

MotoGP | 12:50 26.03.2024.

Jučerašnji test koji su Fabio Kvartararo i Aleks Rins trebalo da odrade u Portugalu prekinut je zbog vremenskih uslova.

"Najgori uslovi za testiranje. Odrađeno je samo šest krugova", otkrio je Francuz.

Ponedeljak je bio najkišovitiji dan MotoGP vikenda u Portugalu do sada, što je otežavalo Yamahi da ostvari svoje planove.

"Imamo mnogo aspekata za testiranje", izjavio je Kvartararo u nedelju.

"Biće super. Nadamo se da će nam vremenske prilike omogućiti da odradimo test po planu."

Upitan da ogovori koje nove delove će Yamaha isprobati, Kvartararo je rekao: "Ne znam da li smem da kažem, pa bih radije da ne kažem ništa."

Japanski proizvođač je imao pravo da odradi zvanični test 24 sata nakon portugalske MotoGP runde, kao deo revidiranih pravila o koncesijama za ovu godinu.

Timovi koji se trenutno nalaze u najnižoj kategoriji performansi, poput Yamahinog i Honde, dobili su dodatne dane za razvoj svojih motocikala.

Međutim, zbog loših vremenskih uslova koji su ograničili testiranje na samo šest krugova, Yamaha je suštinski izgubila jedan od tih dana.

Zanimljivo je da su uprkos problema oko Yamahine konkurentnosti, vozači tima priredili pristojan šou u Portimau.

Kvartararo je bio deveti u sprintu, a sedmi na nedeljnoj trci. S druge strane, Rins nije završio sprint, ali i u nedelju osvajanjem 13. mesta ipak doneo poene Yamahi.

Ali jasno je da je cilj proizvođača, jednog od najuspešnijih u istoriji premijerne klase, daleko veći.

Test u ponedeljak je takođe predstavljao priliku za Yamahu da dokaže Kvartararu šta su njihovi planovi za njegov motocikl. Prilika koja je, zbog vremenskih prilika i nedostatka akcije na stazi, propala.

Kvartararov ugovor sa svetskim šampionom iz 2021. ističe krajem ove godine, a on je otvoreno razmatrao mogućnost prelaska u drugi tim. Time je stavljen pritisak na Yamahu da ga ubedi da ostane deo njihovog projekta putem daljeg razvoja svog motocikla.

Tagovi: Yamaha, motogp