Kako izabrati pravu veličinu odela za motor?

Saveti | 09:52 18.02.2021.

Odelo je druga koža svakog vozača, tanak sloj koji ga štiti od vremenskih uslova, pada i svega ostalog. Kada ga obučete i zakopčate, nema ničega drugog osim vas i vašeg motocikla.

Da bi odelo bilo kao oklop, potrebno je da vam stoji kao saliveno. Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da vam odelo savršeno pristaje i da vam je u njemu udobno i da nudi pravu zaštitu.

Pre svega, postoji razlika između jednodelnog i dvodelnog odela.
 

Dvodelna  moto odela su napravljena za korišćenje na drumu. Upravo zbog svoje namene, ovakva odela su dizajnirana za opušteniji položaj u vožnji.
 

Jednodelno odelo odnosno kombinezon je s druge strane napravljeno za trkanje i odgovarajući položaj u vožnje na stazi. Uglovi ruku i nogu su oštriji, telo je nagnuto napred, pa je i kombinezon prilogađeno tome.

Odelo bi trebalo da probate u položaju u kojem vozite. Evo i zašto. Kada ga prvi put probate u radnji, normalno je da osetite određeni pritisak u gornjem delu. Razlog za to je jednostavan, ono je dizajnirano da bude udobno dok vozite a ne dok stojite.

Proverite da li su kožni nabori svedeni na minimum. Oni mogu napraviti neželjeno trenje u slučaju nesreće. Štaviše, odelo koje je preveliko ne obezbeđuje da su svi štitnici u njemu pravilno pozicionirani.

Elastični paneli, koje mnogi smatraju manje bitnim, su ključni da vam odelo pristaje kako treba. Na leđima i kolenima bi uvek trebalo da budu neznatno razvučeni. To obezbeđuje izbegavanje stvaranja nabora na koži i odelo može da prati pomeranje tela tokom vožnje.

Uzmite u obzir da će koža, nakon određenog vremena, postati opuštenija. Tako da je normalno da bude malo uža kada je nova.

Još jedan bitan savet: trudite se da odelo probate sa čizmama i rukavicama. Savršena integracija opreme je ključna za optimalno upravljanje motociklom.

Tagovi: