Kako izbeći dehidraciju tokom vožnje motora

Saveti | 22:12 22.06.2019.

Motociklisti ne razmišljaju često o dehidraciji, pre svega zbog činjenice da vožnja, fizički gledamo, ne predstavlja preterano težak “posao”. Međutim, izloženost vetru i tropskiv vrućinama koje su nas zadesile i te kako ih čini ranjivim.

 

Dehridacija može dovesti do glavobolje, dezorijentacije, toplotnog udara, grčeva mišića, gubitka koncentracije, pospanosti i mučnine, a na kraju krajeva i do nesreće.

 

Problem je u tome što kada neki od ovih simptoma postane očigledan, kasno je za bilo kakvo rešenje osim da parkirate motocikl. Na sreću, postoje koraci koje možete da preduzmete kako do toga ne bi došlo:

 

1. Ne preterujte sa alkoholom noć pre vožnje (tokom vožnje i da ne spominjemo). Alkohol je dijuretik, odnosno tera vas da kroz urin izbacite više vode nego što ste uneli tj. dovodi do gubitka tečnosti. Ako pokušate da to rešite većim unosom vode, veći deo ćete izbaciti mokrenjem.

 

2. Čim se probudite, počnite da pijuckate vodu sve dok ne sednete za motocikl. Vodi je potrebno oko pola sata da stigne do vaših mišića, ali ne preterujte sa unosom pred sam polazak jer to može dovesti do stomačnih grčeva.

 

3. Nosite odeću sa dobrom ventilacijom. Koža će vas bolje zaštiti u slučaju nesreće, ali stvara mikroklimu koja smanjuje sposobnost vašeg tela da se oslobađa toplote. Kao posledica toga, znojićete se više. Ipak, bez obzira na pravilan izbor odeće, važno je ispratite korake 1 i 2.

 

4. Ne skidajte jaknu! Možda ćete se osećati prijatnije, ali zato što će znoj brže isparavati, što dovodi do bržeg dehidriranja. Da ne pominjemo da možete izgoreti na suncu, što opet dovodi do daljeg dehidriranja.

 

5. Pravite češća zaustavljanja, u hladu ili na nekom klimatizovanom mestu. Ako ste poslušali naš savet i pili dovoljnu količinu tečnosti, moraćete.

 

6. Kada napravite pauzu, popijte kafu, ali polako i ne preterujte sa kofeinom, jer on ima isti efekat kao i alkohol. To se odnosi i na energetske napitke.

 

7. Izbegavajte previše slatkiša. Povećani nivo šećera u krvi takođe može dovesti do dehidriranja. Ako patite od dijabetesa, obavezno uzmite prepisane lekove. Generalno izbegavajte zaslađene napitke.

 

8. U krajnjem slučaju, tamna boja urina može da bude dobar pokazatelj da li ste dehidrirali.

 

9. Natrijum. Znojenjem gubimo natrijum, a njegov značajniji gubitak može dovesti do simptoma sličnih dehidraciji. Prosečna ishrana sadrži dosta natrijuma, ali nije na odmet uneti više soli pre polaska na put.

 

Prdržavajte se ovih saveta ali u slučaju bilo kakvih simptoma dehidracije bolje je da parkirate motor i sačekate da vam bude bolje kako bi nastavili sa putovanjem.

Tagovi: