Kako se spremiti za vožnju po hladnom vremenu

Saveti | 13:25 12.10.2021.

Čak i među ljudima koji žive na severu Kanade i Aljasci ima onih koji voze preko zime, a tada najveća briga treba da bude vreme i stanje na putevima, ali ako je sve urađeno kako treba, vožnja će biti izuzetno zabavna.

Stvari koje treba znati

Ako se odlučite na ovakav korak, vaš motocikl treba da bude u odličnom stanju i bez kvarova. Ukoliko dođe do kvara ili nesreće po izuzetno hladnom vremenu, osim uobičajenih problema, najveći rizik je hipotermija.

Smanjivanje pristiska vazduha u gumama na preporučeni minimim će mogućiti da gume bolje prijanjaju na podlogu i da se bolje zagreju. Toplije gume, bolja vuča, ali ipak ne očekujte isto ponašanje na putu kao da je reč o toplom avgustovskom danu i stoga pažljivo vozite.

Poželjno je imati grejače na ručicama, ali dobra je i bilo kakva druga zaštita, a preporučljivo je imati i ugradivo vetrobransko staklo, koje može biti odlično rešenje ako vaš motocikl nema fabričko.

 

 

 

Hladan vetar je zimi veliki problem i bez vožnje, a pogotovo kada se nađete na motociklu. Kada pri temperaturi od -1 Celzijusa vozite oko 100 km/h, osećaj je isti kao da stojite na -12. Na nižim temperaturama je razlika još veća: vožnja na -6 stepeni brzinom od oko 100 km/h je kao da stojite na -20 Celzijusa.

Zaštitom od vetra, moćićete da uživate u vožnji, čak i na temperaturama ispod nule. Potrebno je samo izabrati pravu opremu.

 

 

 

Glava

Jedan od najboljih načina za zaštitu glave i lica je balaklava (popularna "fantomka" ili skijaška maska), koja se može zaštititi čitavu glavu, vrat i veći deo lica i to na odličan način.

 


Održavanje toplote glave i vrata je od izuzetne važnosti, jer omogućava protok tople krvi kroz čitavo telo. Kao jedan od mehanizama zaštite, telo će u slučaju da glavi ili vitalnim organima preti smrzavanje, smanjiti dotok krvi ka ekstremitetima, tako je da potrebno dobro zaštititi torzo, kao o ruke, noge i stopala.

Izbor opreme

Osim "fantomki", može te se odlučiti na bilo kakvu zaštitnu opremu koja može pristajati sa uskim kacigama. Oprema ne mora biti otporna na udarce vetra, jer se dobrim kombinovanjem možete zaštititi od hladnoće.

Naravno, tu je i oblačenje u slojevima, koje je prihvatljivo samo dok je vama udobno.Jeftine alternative

Kada se već odličite na vožnju po zimskom vremenu, potrebno je da pre kupovine opreme proverite da li kod kuće već imate efikasnu zaštitu protiv vetra, kao i odeću koja će vas utopliti.

Na primer, skijaška jakna ili šuškavac se mogu obući preko kožne ili jakne od tekstila, a dodavanje vune i dodatnih slojeva može doprineti boljem održavanju toplote tela, dok deblje šuškave pantalone mogu poslužiti za dodatno zagrejavanje nogu.

Najbolju zaštitu od vetra čini spoljašnji sloj, pa tako napraviti izbor odeće. Ako šuškavac nosite ispod kožne jakne, on će donekle poslužiti, ali to ipak nije to. Ista stvar važi i kada je reč o pantalonama.

 

 

 


Skijaške rukavice mogu biti dobar izbor, ali samo ako u njima imate dobar osećaj u vožnji. Najvažnije je da oprema, pogotovo za ruke i noge, ne bude tesno, jer će sprečiti protok tople krvi i imati samo kontraproduktivne rezultate.

 

 

Pravi izbor je ipak namenski pravljen kompleti, koji mogu biti dvodelni ili jedodelni, u zavisnosti od proizvođača.

Odeća sa električnim grejačima je definitno najbolje rešenje. Čak će samo prsluk sa grejačem vožnju učiniti neverovatno prijatno. Tu su rukavice, jakne, pantalone sa grejačima, pa čak i čarape.

U kombinaciji sa garderobom otpornom na vetar, moraćete smanjiti temperaturu, jer ćete se na "minusu" potpuno preznojiti.

 

 

 

Zaključak

Vožnja po hladnom vremenu može biti malo komplikovana i rizična, ali sa druge strane uz adekvatnu opremu vožnja je izvodljiva pa čak može biti i zabavna.

 

Tagovi: