Magli Vam se kaciga? Evo nekoliko rešenja

Saveti | 10:48 06.12.2018.

Magli Vam se vizir na kacigi? Evo nekoliko saveta koji će Vam sigurno pomoći da se rešite ove neprijatne pojave koja onemogućava da uživate u vožnji.

 

Magljenje vizira ume da bude jako neprijatna i pre svega opasna stvar a nastaje kada topao vazduh koji izdišete unutar kacige dođe u dodir sa hladnom površinom vizira, pri čemu na viziru dolazi do kondenzacije ili takozvanog magljenja. Magljenje se dešava uglavnom ako vozite po nešto hladnijem vremenu, to jest kada je temperatura van kacige niža od temperature koju proizvedete disanjem unutar kacige.

 

Vizir se teže magli ukoliko je čist  iz razloga što sitne čestice na površini vizira pogoduju stvaranju kapljica i kondenzaciji. Što Vam je vizir čistiji teže će se zamagliti i lakše će se odmagliti, zato pre svega držite vizir čistim. 

 

Držanje vizira čistim ipak Vas neće stopostotno zaštiti od magljenja i zato Vam donosimo tri praktična rešenja pomoću kojih ćete se zaštiti od ove neprijatne pojave.

 

PENA ZA BRIJANJE: koliko god Vam ovo čudno zvuči ali pena za brijanje je efikasan način da se na neko vreme rešite magljenja unutar kacige. Budući da većina nas kod kuće ima penu za brijanje ona može poslužiti kao odlično sredstvo za zaštitu od magljenja.

 

Nanesite penu sa brijanje u tankom sloju sa unutrašnje strane vizira, zatim uzmite jednu čistu pamučnu krpu (preporučuje se što finija krpa da ne bi došlo do oštećenja vizira) i utrljavajte penu dok ne nestane i dok Vam vizir ne bude savršeno proziran. 

 

Na ovaj način rešićete se kondenzacije jer iako posle trljanja i ''poliranja'' na oko ne izgleda da ima pene na viziru ona se ipak tamo nalazi u jednom mikro sloju koji nije vidljiv golim okom. Pena za brijanje popunjava sve mikro pore koje se nalaze na viziru i na taj način čini površinu izuzetno gltakom što srpečava kapljice vode da se hvataju na vizir i sprečava kondenzaciju.

 

Pena za brijanje

 

Ovaj vid zaštite držaće Vas bezbednim od kondenzacije maksimalno 2 dana tako da je ovo samo privremena mera zaštite.

 

 

NANO SPREJ: današnja tehnologija veoma napreduje i na benzinskim pumpama i u prodavnicama auto kozmetike možete primetiti sprejeve na kojima piše da sprečavaju magljenje. Princip delovanja ovih sprejeva je isti kao kod utrljavanja pene za brijanje, sa tim što se ovde prskanjem spreja na povšrinu vizira stvara tanak zaštitni sloj.

 

Nano sprej

 

Vreme zaštite od magljenja sa ovim sprejevima je nešto duže u odnosu na penu za brijanje ali Vas ni sprej neće dugotrajno zaštiti. Obratite pažnju kada kupujete ove sprejeve na to za kakvu su površinu namenjeni iz razloga što u nekim slučajevima nisu prilagođeni za plastiku i može se dogoditi da se ne postigne efekat zaštite ili čak može doći i do oštećenja vizira. 

 

Zato pročitajte deklaraciju pre nego što kupite nano sprej ili pitajte prodavca za savet.

 

 

PINLOCK:najbolje rešenje za zaštitu od magljenja koje će Vas dugotrajno zaštiti od kondenzacije jeste pinlock. Pinlock je dodatni unutršanji vizir napravljen od jedne vrste plastike koja je presvučena silikonom koji sprečava kondenzaciju. Pinlock se lako montira na kacigu tako što se skine vizir sa kacige, zatim zalepite pinlock na mestima predivđenim za lepljenje.

 

Za svaku kacigu ili proizvođača kacige ide drugačiji pinlock te ne postoji univerzalni pinlock koji se može koristiti za sve kacige. Danas često uz kupljenu novu kacigu dobijate gratis pinlock. Ukoliko nemate pinlock on se može kupiti u gotovo svakoj radnji koja prodaje kacige i opremu za motocikliste.

 

Pinlock

 

Pinlock je dosta osetljiv što se održavanja tiče te ga ne treba brisati grubim krpama i mora se voditi računa o tome da ne dođe do oštećenja jer će u suprotnom početi da magli. Iskustva govore da pinlock uz pravilno uptrebu održavanje može da Vas štiti od maglenja celu sezonu a nekad i duže.

 

 

Postoje razni načini na koje se možete zaštiti od maglenja vizira unutar kacige. Mi smo se odlučili za ova tri načina iz razloga što se najčešće upotrebljavaju i pružaju zadovoljavajuće rezultate. Najbolja zaštita je pinlock jer je dizajniran tako da pruža dugotrajnu zaštitu.

Tagovi: