Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Saveti | 07:00 02.09.2023.

Kupovina kacige je jedan od najvažnijih koraka koje možete preduzeti kao motociklista. Vaša kaciga nije samo modni dodatak ili pravna obaveza, već vaša prva linija odbrane od povreda tokom vožnje. Evo nekoliko ključnih stvari koje treba znati prilikom kupovine kacige kako biste osigurali svoju sigurnost na putu.

 

1. Sigurnosni Standardi

 

Prvi korak u odabiru prave kacige je razumevanje sigurnosnih standarda. Na globalnom nivou, jedan od najpoznatijih standarda za motociklističke kacige je ECE (Economic Commission for Europe) standard, dok se u SAD često koristi DOT (Department of Transportation) standard. Ovi standardi osiguravaju da kacige zadovoljavaju određene sigurnosne zahteve.

 

Preporučuje se da kupite kacigu koja je homologirana prema jednom od ovih standarda, jer to garantuje određeni nivo zaštite.

 

2. Pravilan Fit

 

Pravilan fit je od suštinskog značaja. Vaša kaciga mora savršeno da vam pristaje kako bi pružila najveću moguću zaštitu. Kaciga koja je prevelika može da sklizne sa glave tokom sudara, dok kaciga koja je premala može biti neudobna i ograničiti vaše kretanje. Pre nego što kupite kacigu, izmerite obim svog glave i koristite tu meru kao referencu pri kupovini.

 

3. Tip Kacige

 

Postoji nekoliko različitih tipova motociklističkih kaciga, uključujući integralne, otvorene i modularne kacige. Svaki tip ima svoje prednosti i mane. Integralne kacige nude najveći nivo zaštite i najbolju aerodinamiku, dok su otvorene kacige popularne kod vozača skutera i daju širi vidokrug. Modularne kacige kombinuju prednosti oba tipa.

 

Izbor tipa kacige zavisiće od vaših preferencija i stila vožnje.

 

4. Ventilacija i Udobnost

 

Kaciga koja nudi dobru ventilaciju i udobnost čini vožnju ugodnijom. Tokom vožnje, posebno tokom vrućih letnjih dana, dobra ventilacija pomaže da ostanete hladni i koncentrisani. Proverite da li kaciga ima otvore za ventilaciju i da li se mogu lako prilagoditi tokom vožnje.

 

Takođe, provodite dovoljno vremena probajući kacigu pre kupovine kako biste osigurali da je udobna za nošenje duže vreme.

 

5. Cena

 

Cena je često faktor koji igra ulogu pri izboru kacige. Skuplje kacige obično nude više funkcija i bolju izradu, ali to ne znači da ne možete pronaći kvalitetnu kacigu u svom budžetu. Zapamtite da je kaciga investicija u vašu sigurnost, pa je vredno uložiti malo više novca ako to znači bolju zaštitu.

 

6. Održavanje

 

Na kraju, održavanje je takođe važan faktor. Redovno čišćenje i održavanje kacige produžiće njenu trajnost i funkcionalnost. Proverite da li je unutrašnjost kacige izuzimiva kako biste je lakše mogli očistiti, i pratite upute proizvođača o pravilnom održavanju.

 

Kupovina kacige je ozbiljna stvar i treba da se posvetite pronalaženju prave kacige koja će vam pružiti maksimalnu zaštitu tokom vožnje. Ne zaboravite da je vaša kaciga vaša najbolja zaštita na putu, pa nemojte štedeti na sigurnosti.

Tagovi: