Tipovi kaciga u odnosu na stil vožnje i motor

Saveti | 10:45 06.09.2023.
Svaki motociklista zna koliko je važno imati kacigu prilikom vožnje. Postoji mnogo različitih tipova kaciga, svaka sa svojim karakteristikama koje se bolje ili lošije uklapaju uz određeni stil vožnje i tip motora. U ovom članku ćemo istražiti različite tipove kaciga i kako odabrati pravu za vašu vožnju.
 
1. Integralna Kaciga (Full face)
 
Integralne kacige su najčešći izbor među motociklistima i idealne su za vozače sportskih motora ili one koji vole brzu i agresivnu vožnju. Ove kacige pružaju potpunu zaštitu glave, lica i brade. Imaju odličnu aerodinamiku i često dolaze sa sistemima za ventilaciju koji pomažu da ostanete hladni tokom vožnje. Integralne kacige su takođe popularne među trkačima.
 
ful face
 
2. Otvorena Kaciga (Jet)
 
Otvorene kacige, poznate i kao "jet" kacige, su odličan izbor za vozače skutera i gradsku vožnju. Ove kacige nude dobar vidokrug i omogućavaju vozačima da lakše komuniciraju sa okolinom, što je važno u urbanim sredinama. Međutim, treba napomenuti da otvorene kacige pružaju manju zaštitu od vjetra i elemenata u poređenju sa integralnim kacigama.
 
jet kaciga
 
3. Modularna Kaciga (Flip Up)
 
Modularne kacige su odličan izbor za vozače koji vole fleksibilnost. Ove kacige imaju pokretljivu bradu koja se može podići kako bi se omogućio pristup licu bez potrebe za skidanjem cele kacige. To je posebno korisno ako želite da se zaustavite i popijete piće ili komunicirate bez potrebe da skidate kacigu. Ove kacige su popularne među avanturističkim vozačima.
 
modularna flip up
 
4. Off-Road (MX) Kaciga
 
Ako volite vožnju van asfalta, off-road ili motokros kacige su za vas. Ove kacige su dizajnirane za najzahtevnije uslove terena i pružaju izvanrednu zaštitu od udaraca i prašine. Imaju vizire koji se mogu lako podizati i veliku ventilaciju za disanje tokom napornih vožnji po neravnom terenu.
 
off road
 
5. Kacige za Krstarenje
 
Vozači krstarenja, koji preferiraju opuštenu vožnju i duge ture, obično biraju otvorene kacige ili one sa širokim vizirima koji pružaju dobar vidokrug. Ove kacige su udobne za nošenje tokom dužih perioda i omogućavaju vozačima da bolje uživaju u pejzažima tokom vožnje.
 
kaciga za copere
 
Zaključak
 
Kada birate kacigu, važno je razmotriti svoj stil vožnje i tip motora koji vozite. Prava kaciga će vam pružiti optimalnu zaštitu i udobnost tokom vožnje. Ne zaboravite da se konsultujete sa prodavcem ili stručnjakom za motociklističku opremu kako biste pronašli kacigu koja najbolje odgovara vašim potrebama i preferencijama. Bez obzira na vaš stil vožnje, bezbednost bi uvek trebalo da bude prioritet, i prava kaciga je prvi korak ka tome.
Tagovi: