Novi BMW R 1300 GS pokorio najviši aktivni vulkan na svetu

Strane vesti | 15:50 05.01.2024.

BMW R 1250 GS je jedan od najpopularnijih avanturističkih motocikala modernog doba. Ovo remek-delo nemačkog inžinjerstva podjednako cene i obični vozači i tvrdokorni avanturisti. Zato ne treba da čudi što je njegov naslednik, R 1300 GS, zaludeo ljubitelje avantura.

R 1300 GS je nadavno pokazao svoju snalažljivost u ofroud uslovima i to na izuzetno zahtevnom terenu. U pitanju je Nevado Ohos del Salado, najviši aktivni vulkan na svetu, smešten na granici Argentine i Čilea, na nadmorskoj visini od 6.893 m. BMW je poslao flotu novih R 1300 GS s jednim ciljem - da osvoje ovaj vulkan!

BMW Motorrad na put nije otišao sam, već je imao podršku kompanije Metzeler i njenih vrhunskih pneumatika. Tim su činili Kristof Liška, BMW-ov menadžer za razvoj, kao i Salvatore Penisi, tehnički direktor Metzelera, zadužen za razvoj. Uz njih, tu su bili i iskusni vozači, poput Mikelea Pradeli, kao i test vozač magazina Motorrad, Karsten Švers.

 Izbor pneumatika je pao na Metzeler Karoo 4, koji je pokazao izuzetne performanse u zahtevnim, ponekad ekstremnim, uslovima. Za završetak poduhvata je timu bilo potrebno 19 sati i 22 minuta, a stigli su do nadmorske visine od 6.027 m.

"Ovom ekstremnom vožnjom, novi BMW R 1300 GS je pokazao da može da uradi sve ono za šta je pravljen. Savladava sve prepreke i odlično se snalazi tokom zahtevnih vožnji", rekao je Liška.

Uspon na takvu visinu izlaže i vozače i njihovu opremu teškim vremenskim uslovima. Temperature padaju, a vazduh postaje razređeniji. Primera radi, temperatura može da padne i do -20 stepeni. U tim situacijama, podjednako je važno imati fizički spremnog vozača, kao i sposobnu mašinu.

 

Tagovi: metzeler, BMW