Upoznajte neobičan supermono motor kompanije QJMotor

Strane vesti | 13:25 23.02.2024.

Obično definišemo motor prema broju cilindara: jednocilindarski, tvin, trocilindarski i četvorocilindarski su uobičajene odrednice. Međutim, novi dizajn kineske kompanije QJMotor baca te definicije u haos, jer ima samo jedan "aktivni" cilindar, ali je takođe V-tvin s drugim cilindrom i klipom koji se koristi isključivo kao protivteža.

Ideja pretvaranja V-tvin jedinice u singl nije nova. Ducati je slavno stvorio svoj Supermono trkač iz 1990-ih tako što se rešio zadnjeg cilindra sa svog Desmoquattro V-tvin agregata. Italijanska kompanija se držala V-tvinradilice i čak je zadržala zadnju klipnjaču, pričvrstivši je za zadnju viljušku koja je replikovalu masu nestalog zadnjeg klipa i dala motoru ravnotežu koja mu je bila potrebna za veći broj obrtaja i veću snagu.

Tokom razvoja Supermono modela, Ducati je razmišljao da zadrži zadnji cilindar i jednostavno ga deaktivira uklanjanjem glave cilindra, ali je odlučio da bi dodatno trenje rezervnog klipa koji se kreće u otvoru previše umanjilo snagu. Ispostavilo se da je konačni dizajn smanjio trenje i napravio kompaktniji motor. Sada kineski QJMotor istražuje originalnu ideju, podnoseći patentne prijave za jednocilindarski agregat koji ima drugi, neaktivni cilindar i klip postavljen pod uglom od 90 stepeni u odnosu na glavni.

 Ali ovo nije samo V-tvin s uklonjenom zadnjom glavom cilindra. U dizajnu koji donosi QJMotor, drugi cilindar ima mnogo manji otvor od aktivnog. Sam klip ima veliku rupu u sredini tako da ne sabija vazduh nepotrebno, a neaktivni zadnji cilindar je izliven u jednom komadu sa glavom kako bi motor bio zapečaćen.

Prednost je ista kao kod Ducati Supermono, jer je balans motora isti kao kod V-tvin jedinice od 90 stepeni, bez dodavanja balansnih vratila ili drugih utega. Patent kompanije QJMotor posebno kaže da je motor namenjen za upotrebu u motociklima, ali ne otkriva njegov kapacitet niti u kakvoj vrsti dvotočkaša bi mogao da se nađe. Ako ništa drugo, patent pokazuje da kineska moto industrija polako ali sigurno proširuje svoje mogućnosti istraživanja i razvoja.

Tagovi: ducati, qjmotor