Kako vratiti Suzuki i Kawasaki u MotoGP? Stoner ima ideju

MotoGP | 15:19 29.12.2023.

Kejsi Stoner je objasnio kako bi MotoGP mogao da namami Kawasaki i Suzuki nazad u šampionat.

Stoner nikada nije bio veliki zagovornik trenutnog razvoja aerodinamike i potisne sile koji vodi MotoGP do većih brzina nego ikada ranije, iako je sa sobom povremeno doneo povećan rizik.

Međutim, to nije glavni razlog zašto Stoner želi da vidi promene tehničkih propisa.

Kawasaki i Suzuki su napustili MotoGP zbog finansijskih izazova vezanih za vođenje projekta na vrhuncu trka.

Dvostruki šampion sa Ducatijem i Hondom veruje da je potrebno više doslednosti u pogledu pravila, koliko dugo treba da se primenjuje propis i troškova koji su uključeni.


"Stalno mislimo da ne možete zaustaviti ovaj napredak", rekao je Stoner. "Ali možete, posebno u šampionatu prototipa."

"Ovi nam ne trebaju na ulicama, tako da možemo da regulišemo šta radimo. Potreban nam je set pravila koji u osnovi važi za 10 godina."


"Proizvođači dolaze, znaju šta mogu da izdvoje za budžet, realno. Vratiće se Suzuki, Kawasaki, ali drugi proizvođači. Oni znaju da su propisi isti 10 godina, neće stalno biti novih izmena."


"Mnogo toga se dešava za šta svi misle da ide napred. Ali oni moraju da uspore. Ove godine nije održana ni jedna trka sa svakim vozačem na svom mestu."

"To vam govori da se previše toga dešava, previše toga. Osećam se kao da stalno pokušavamo da oponašamo Formulu 1, osim što imamo mnogo više elektronike."


Kao deo pokušaja da se oponaša F1, sprinterske trke su postale veliki dodatak ovom sportu ove sezone i Stoner je rekao da bi moglo da se vozi i bez njih.

"Ne moramo da oponašamo Formulu 1 sa sprinterskim trkama."

"Ne treba menjati stvari po svaku cenu."

Tagovi: ducati, kawasaki, suzuki, motogp