Predsednik FIM-a uveren u povratak Suzukija

MotoGP | 09:13 24.04.2023.

Predsednik FIM-a, Horhe Vijegas veruje da će se Suzuki u nekom trenutku vratiti u MotoGP.

Nakon što se 2015. vratio u premijernu klasu sa punim radnim vremenom i osvojio šampionat sa Ðoanom Mirom, 2020. godine, Suzuki se prošle sezone odlučio na šokantno napuštanje šampionata.

Suzuki je naveo finansijske razloge, kao i promenu tržišnih trendova kao svoj primarni razlog, pri čemu je povlačenje japanske marke sa fabrički podržanih trka imalo efekat i na ostale timove.

Govoreći tokom WSBK runde u Asenu, Vijegas je rekao da veruje da će se Suzuki jednog dana vratiti u MotoGP i da je "optimističan" da će drugi brendovi ulagati u takmičenja u okviru FIM-a.

"Teško je jer nas je Suzuki napustio."

"Imao sam priliku da razgovaram sa gospodinom Suzukijem u Japanu, i oni su rekli da će uložiti sav novac koji imaju u novi tip motora itd."

"Mislim da će se vratiti. Ne mogu da prodaju motocikle ako nisu u šampionatu."


"Imali smo dve veoma teške godine sa kovidom, ali mislim da stvari sada idu na bolje i mislim da će se novi proizvođači pridružiti u oba takmičenja - u MotoGP-u i WSBK-u, što nije lako jer su ulaganja u MotoGP uglavnom ogromna."

"Ali u WSBK-u morate imati veoma dobru investiciju da biste bili konkurentni."

"Ali vidite da je sada i Ducati pridružio World Endurance šampionatu, uz veliku podršku fabrike."

"Dakle, ja sam optimista, ali ono što moramo da uradimo da ih dovedemo je da propisi budu napravljeni prema proizvođačima - ne protiv njih, je inače neće doći."

"Dakle, sve ovo je jedan interaktivni sistem koji mi radimo sve vreme sa promoterom, sa MSMA, a u okviru FIM-a dosta razgovaramo. Dakle, to je jedini način: diskutovati i odlučivati."

Vijegas je dodao da, u smislu MotoGP-a, nedostaje učešće samo dva proizvođača - ali trenutno nema prostora za proširenje na trenutnih pet brendova mreže.

"U MotoGP-u nam nedostaju Kawasaki i BMW", rekao je on.
 

Tagovi: BMW, ducati, kawasaki, suzuki, motogp