U Italiji veruju da je stigao novi Valentino Rosi

MotoGP | 12:10 30.03.2024.

U Italiji talentovanog Španca, Pedra Akostu, već upoređuju s Valentinom Rosijem.

Senzacionalni Akosta postao je treći najmlađi vozač koji je osvojio podijum u premijernoj klasi, nakon odlične vožnje u Portugalu.

Vozač Tech3 GASGAS tima pretekao je Džeka Milera, Breda Bindera, Marka Markesa i Frančeska Banjaju, pokazavši svu raskoš svog talenta.

"On je predodređen poput Valentina Rosija i Marka Markesa", rekao je veteran padoka menadžer Karlo Pernat.

"Ovo su staze na kojima nikada nije vozio u ovom takmičenju."

"Lako je dok ste u Maleziji ili Kataru, gde ste provodili dane vežbajući. Na ovakvim stazama je potpuno drugačija situacija."

"Videćemo kako će se snaći u Americi."


"Na samoj trci je dosta rizikovao. Moraće malo da se smiri. Ali bez obzira na sve, moramo da mu odamo priznanje za sve što je uradio."

Evo šta je o Akosti rekao Gvido Medija, legendarni italijanski komentator i Rosijev blizak prijatelj: "On je jedan od onih talenata koji se ne pojavljuju tako često. Sličan je Rosiju, Bjađiju, Stoneru, Lorencu."

"Čim stekne iskustvo, biće još jači."

"Lepo je što se s vremena na vreme pojavi neko tako nov i nadmoćan", izjavio je Maks Bjađi, nekadašnji Rosijev veliki rival.

"Akosta je počeo da iznenađuje sve još od svoje prve godine u Moto3 u kojoj je odmah osvojio Svetsko prvenstvo."

"U Moto2 mu je trebalo godinu dana duže, dok su mu u vrhunskoj klasi bile potrebne dve trke da se popne na podijum i ne plaši se svojih poznatijih rivala."

"Moram reći da je to izvesno uprkos njegovoj mladosti, ovo nam se sviđa jer ga je lepo videti na motoru koji nije ni Ducati ni japanski, ni Aprilia već KTM. Nadamo se da ćemo ga videti u borbi za najviši plasman već u Teksasu."

Čudesni Akosta, koji ima svega 19 godina, takođe je izmamio osmehe na lica MotoGP fanova svojom drskom i samouverenom ličnošću.

Vratio je uspomene na mladog i drskog Rosija.

Kao i Rosi, Akosta je već postao pomalo mašina za citate kada govori engleski.

On je opisao prestizanje Markesa u Kataru kao "gubljenje nevinosti".

A Akostin potpuni nedostatak poštovanja prema iskustvu i reputaciji njegovih novih konkurenata je sličan Rosijevim ranim danima.

Akostu su takođe poredili sa mladim Markesom, i sigurno je najnaglašeniji novajlija u premijer klasi od Markesa.

Ali, Markes je osvojio MotoGP titulu iz svog prvog pokušaja.

Vozeći KTM, za Akostu će biti monumentalan zadatak da ponovi taj podvig kada današnjim MotoGP-om tako snažno dominira Ducati.

Tagovi: gasgas, aprilia, ducati, ktm, motogp