Yamaha rekla zbogom Dakar reliju i svetskom šampionatu

Ostale moto trke | 09:30 21.02.2022.

Yamaha je završila svoje neverovatno putovanje u svetu reli trka, nakon što se i zvanično oprostila od FIM reli šampionata i Dakar relija.

Yamaha je jedini tim koji je učestvovao na sva 43 prethodna izdanja čuvene trke. Prvu pobedu je ostvarila 1979. godine, kada je Siril Nevo pobedio na XT 500.

Godinu dana kasnije, Nevo je doneo još jednu pobedu, a Yamaha se na podijum vratila 1991. Stefan Peterhansel i Edi Orioli su na YZE 750T i YZE 850T doneli još šest pobede.


Peterhanselova pobeda 1998. je Yamahina poslednja pobeda na Dakar reliju, da bi potom usledila dominacija KTM-a ne samo na čuvenoj trci, već i u FIM kros-kantri reli svetskom šampionatu.

Uprkos inferiornosti u poređenju s austrijskom mašinom, Yamaha i Adrijen van Beveren su imali solidan nastup.

Van Beveren je dve runde pre kraja bio u vođstvu u generalnom plasmanu, ali je bez njega ostao usled navigacione runde u pretposlednjoj rundi. Na kraju, pobedio je vozač Gas Gas tima, Sem Sanderlend.

Kako navodi predsednik Yamahine evropske filijale, Erik De Sens, odluka o napuštanja dva najprestižnija reli takmičenja je doneta usled regulativa koje se konstantno menjaju.

„Dakar reli je uspeo da ostane veran svojim korenima, uprkos odlasku iz Afrike, ali se svet oko njega u mnogome promenio.“

„Ljubitelji našeg ofroud segmenta imaju drugačija očekivanja i traže drugačije proizvode. Mi oslušujemo njihove potrebe, jer nam je cilj da ih ispunimo. Upravo zbog toga smo odlučili da okončamo prisustvo na Dakar reliju i u svetskom šampionatu“, naglasio je De Sens.

Tagovi: Yamaha, ktm