Yamaha bacila oko na buduću MotoGP nadu

MotoGP | 06:10 25.02.2023.

Yamaha se već sastala sa zvezdom Moto2 Alonsom Lopezom, kako bi s njim razgovarala u prelasku u MotoGP. Mladi Španac bi 2024. mogao da vozi za novi satelitski tim japanskog proizvođača.

Ako je verovati dostupnim informacijama, Španac je krajem prošle sezone već imao sastanak s Linom Džervisom, šefom Yamahinog MotoGP tima.

Tokom susreta, Džervis je iskazao interesovanje da Lopesa učini delom Yamahine strukture u budućnosti.

U početku je čak izgledalo da je japanski proizvođač razmišljao o Lopezu kao mogućoj zameni za Franka Morbidelija u fabričkom timu, nakon što je Italijan prošlu godinu završio sa svega 42 osvojena poena.

Uprkos lošem učinku štićenika Valentina Rosija, najviši menadžment kompanije odlučio je da ispoštuje ugovor koji je sa njim potpisan, a koji ističe krajem 2023. godine i da mu da još godinu dana da se popravi.

U svakom slučaju, konkurencija u MotoGP padoku obeshrabruje promociju Moto2 vozača direktno u fabrički tim.

Ipak, Yamaha želi da napravi mesta za Lopeza kada bude u stanju da mu ponudi mesto u satelitskoj ekipi. Nakon raskida saradnje s RNF-om, Yamahe će po prvi put u MotoGP eri nastupiti samo sa dva motocikla na stazi.

Najlogičnija opcija u tom pogledu je sporazum između Yamahe i VR46, iako je tim Valentina Rosija pod ugovorom s Ducatijem do kraja 2024. godine.

Lopez je bio jedan od najboljih vozača u Moto2 klasi prošle godine. Pošto se takmičio na samo četiri gran prija 2021. i ostao bez motocikla za 2022, mesto mu je ponudio Speed Up tim nakon razlaza s Romanom Fenatijem usred sezone.

Lopez je na Silverstonu osvojio prvi podijum, da bi na Mizanu i Filip Ajlendu ostvario pobede.

Uprkos tome što je učestvovao u samo 14 trka, Lopez je završio na osmom mestu u generalnom plasmanu
.

Njegov proboj je izazvao interesovanje Džervisa, koji nije gubio vreme: "Svi znamo kako ovaj svet funkcioniše."

"Moj posao je da vodim računa o alternativama koje nudi tržište. A to se odnosi na vozače, inženjere i tako dalje. U slučaju trkača, mislim da mogu da napravim dobar rendgenski snimak dostupnih opcija."

Yamaha je imala dosta uspeha sa mladim vozačima u MotoGP-u. S Horheom Lorencom je potpisan ugovor 2006, dve godine pre nego što je debitovao za fabrički tim. Kasnije je japanskoj ekipi doneo tri naslova prvaka.

Fabio Kvartararo je svoj debitantski podijum osvojio 2019, kao vozač Petronas SRT tima, da bi 2021. stigao u fabrički tim i već u prvoj sezoni osvojio titulu.

Tagovi: Yamaha, ducati, motogp