MotoGP planira prelazak na agregate od 850 kubika od 2027.

MotoGP | 13:10 17.11.2023.

Proizvođači u MotoGP šampionatu rade na smanjenju zapremine agregate aktuelnih motocikala za 2027, kao meru za smanjenje brzine i povećanje bezbednosti.

Sadašnji regulatorni okvir za prvenstvo na tehničkom nivou uspostavljen je 2022. godine i ističe 2026. godine.

Bio je to period koji je počeo sa šest proizvođača, pre nego što je Suzuki napustio šampionat na kraju prošle sezone.

Od ove godine Ducati, Honda, Yamaha, Aprilia i KTM čine grupu konstruktora u MSMA, udruženju proizvođača koji radi na novom propisu koji će novim sporazumom stupiti na snagu od 2027. godine.


Jedan od ciljeva promotera šampionata je da smanji brzine koje prototip motocikli postižu, kako bi pokušali da kontrolišu bezbednost što je više moguće.

U tom cilju, uključeni inženjeri imaju nekoliko pravaca delovanja. Najupečatljivije bi bilo smanjenje trenutne zapremine motora od 1.000 na 850 kubika.

Mera ima odobrenje japanskih proizvođača, Ducatija i KTM-a, koji su je u početku gledali sa rezervom
.

Dok čeka napredak u okviru pregovaračkog okvira, Aprilia smatra da postoje manje invazivne alternative, kao što je, na primer, modifikacija postojećih motora bez smanjenja zapremine.

Osim Aprilije, ostali konkurenti shvataju da tako relevantna promena kao što je ona koja će se primeniti na propise 2027. godine na nivou aerodinamike i goriva - koja će biti 100% nefosilnog porekla - ide u prilog uvođenju agregata nove zapremine.

O nekim tačkama se još uvek raspravlja i za sada nema konsenzusa.

Cilj promena je da se smanji aerodinamika (karoserija) i zapremina i veličina "repa", da se minimizira turbulencija i pregrevanje guma koje stvaraju motocikli za one koji se voze iza.


Ovo je bezbednosni problem, pošto su trenutni kočioni sistemi očigledno pogođeni i, povremeno, vozači imaju problema sa zaustavljanjem kada prate druge motocikle.

MSMA je zakazao novi sastanak po završetku sezone u Valensiji kako bi se postigao napredak u dogovorima i da krenulo u finalizaciju konačnog sporazuma.

Prelazak sa 1.000 na 850 kubika, ako bude potvrđen, biti četvrti u premijer klasi u istoriji šampionata, koja je prešla sa dvotaktnih motora od 500 kubika na četvorotaktne od 990 kubika 2022, što predstavlja početak moderne MotoGP ere.

2007, motori su smanjili zapreminu na 800, da bi se 2012. ona vratila na 1.000 kubika.

Ovo smanjenje koje je predložio MSMA približiće MotoGP Moto2, koji uključuje Triumph motor od 750 kubika, iako će veliku razliku između ove dve kategorije nastaviti da obeležava sve sofisticiranija elektronika u premijernoj klasi.

Tagovi: Yamaha, aprilia, ducati, honda, ktm, suzuki, triumph, motogp